Kodsystemet i överföringstjänsten för analysuppgifter som fungerar som gränssnitt för Vati har saknat de senaste versionerna av många standardmetoder. Nu har dessa senaste versioner skapats i kodsystemet och den aktuella versionen får också en ny analyskod. Vänligen använd dessa nya analyskoder i laboratorierna när ni överför provresultat från laboratoriesystemet till Vati. Samtidigt är det bra om laboratoriet kontrollerar metodversionerna bakom de analyskoder som används för dataöverföring i Vati så att laboratoriesystemets analyskod motsvarar den aktuella (senaste) metodversionen. Analyskodsystemet för livsmedelsmetoder finns på nätet på adressen https://koodisto.meta2.fi/koodistoportaali/koodisto/analyysikoodit-kuti
Laboratoriet kan använda standardmetodens analyskod även med den ifrågavarande metodens modifierade versioner om den modifierade versionen ger resultat som motsvarar den ursprungliga metoden. Ni kan ansöka om egna analyskoder för interna metoder genom att kontakta laboratoriot@ruokavirasto.fi. Avsikten är att vi på Livsmedelsverket utvecklar uppdateringen av kodsystemet så att nya metodversioner skapas i kodsystemet utan dröjsmål och de nya koderna meddelas till laboratorierna.
Mer information och råd om analyskodsystemet hittar du i Vatis kundportal. Om du inte har ett användarnamn i kundportalen, kan du kontakta laboratoriot(at)ruokavirasto.fi.
Senaste koder för livsmedelsmetoder
Mikrob | Metod | Den nya analyskoden | Kod för den tidigare versionen |
E. coli O157 | NMKL 164:2019 | 11502 | 11038 |
E. coli O157 | SFS-EN ISO 16654:2001/A1:2017 | 11503 | 11037 |
Termotoleranta campylobacter | SFS-EN ISO 10272-2:2017 | 11504 | 11201 |
Salmonella | SFS-EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 | 11505 | 11082 |