Anmälan till Livsmedelsverket om livsmedelsundersökningar 2023

7. mars 2024

Ett laboratorium som utsetts enligt 36 § i livsmedelslagen (297/2021) och 13 § i laboratorieförordningen (SRf 152/2015) ska på Livsmedelsverkets begäran ge verket ett sammandrag av sina undersökningar och resultaten av dem. Anmälningsskyldigheten gäller myndighetsprover och prover som ingår i egenkontrollen och som enligt livsmedelsbestämmelserna ska undersökas. Utlämnandet av uppgifter är lagstadgat.

Livsmedelsverket ber de utsedda livsmedelslaboratorierna att årligen per livsmedelsgrupp anmäla analysmängderna av salmonella, EHEC-bakterier, campylobakterier, listeria och patogena yersinia jämte resultat.

Zoonosövervakningsprogram såsom undersökningar i salmonellakontrollprogram (salmonellaprover från djurhållningsplatser samt slakterier och andra anläggningar inom köttbranschen), STEC-uppföljningsprogram eller program för kontroll av campylobakterier lämnas dock inte in i detta sammanhang; för dessa finns separata månatliga anmälningsblanketter i Patogenix.

Laboratoriernas resultat utnyttjas bland annat för allmän uppföljning av förekomsten av patogener, epidemiutredningar, identifiering av eventuella dolda risker och riskbedömningar.

Uppgifterna och resultaten från de prover för egenkontroll som undersöktes 2023 skickas till Livsmedelsverket med programmet Patogenix på samma sätt som tidigare. Uppgifterna om myndighetsproven skickas i första hand till Vati. Om laboratoriet inte använder Vati-dataöverföring, skickas uppgifterna om de myndighetsprover som undersökts 2023 till Patogenix. Adressen till Patogenix är: https://palvelut2.evira.fi/patogenix.

Uppdatering av uppgifterna via Patogenix användargränssnitt rekommenderas. I gränssnittet är det också möjligt att göra en s.k. massuppdatering genom att ange antalet i inmatningsfönstret, varvid programmet kopierar motsvarande antal resultat. Laboratorierna kan om de så önskar skicka de begärda analysmängderna med resultat till Livsmedelsverket även i tabellform (.csv-fil). Livsmedelsverket för in de skickade filerna i Patogenix-systemet två gånger om året, på våren och hösten. När laboratoriet skickas i filformat ombeds man beakta tilläggsanvisningarna i ärendet. Ytterligare anvisningar om hur man skapar en csv-fil och dess innehåll finns på adressen: https://www.ruokavirasto.fi/sv/laboratorietjanster/laboratorier-godkanda-av-livsmedelsverket/godkanda-laboratoriers-skyldigheter/ 

Mer information fås av: zoonoosi.valvontaohjelmat@ruokavirasto.fi  

Nya användarnamn till Patogenix eller användarnamn för gårdar som eventuellt tagits bort kan begäras från Livsmedelsverket på ovan nämnda e-postadress.

Tack till alla laboratorier som redan lämnat in uppgifter! 

Mer information:

Specialsakkunnig Paula Hietanen, avdelningen för livsmedelsmikrobiologi, tel. 050 5969 637, fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi eller zoonoosi.valvontaohjelmat@ruokavirasto.fi