I förordningen om mikrobiologiska kriterier (EG 2073/2005) föreskrivs om mikrobiologiska krav på vissa mikroorganismer i livsmedel. Förordningen gäller aktörer inom livsmedelsbranschen. Myndigheten kontrollerar bland annat med officiella prover från aktörens lokaler och livsmedel om aktören inom livsmedelsbranschen uppfyller kraven i förordningen om mikrobiologiska kriterier.
Det har inte tidigare funnits några EU-bestämmelser om vilka forskningsmetoder som är tillåtna för dessa officiella prover. Därför har situationen varit oklar och praxisen varierat i olika medlemsländer. En del av medlemsländerna har tolkat artikel 34 i EU:s allmänna kontrollförordning (EU 2017/625) strikt och endast använt en metod enligt unionens regler för officiell kontroll, dvs. referensmetoden i förordningen om mikrobiologiska kriterier (ISO). En del, liksom Finland, har tolkat att de möjligheter att använda alternativa metoder som förordningen om mikrobiologiska kriterier tillåter också gäller officiell övervakning.
Genom kommissionens förordning (EU 2024/2463) som trädde i kraft i oktober tillåts användning av alternativa undersökningsmetoder som validerats mot referensmetoden i bilaga I till förordningen om mikrobiologiska kriterier även under officiell övervakning. Förordningen gör det till exempel möjligt att använda validerade kommersiella metoder och NMKL-metoder för officiella mikrobiologiska prover och histaminprover i undersökningar där myndigheten verifierar att kraven i förordningen om mikrobiologiska kriterier följs. Alternativa metoder används redan nu i stor utsträckning i de officiella laboratorierna i Finland.
Mer information om rekommenderade metoder i Pikantti
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2024/2463
Mer information: specialexpert Taija Rissanen, Livsmedelsverket, fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi