Förordningen om gödselprodukter (964/2023) trädde i kraft för ett år sedan och medförde ändringar i bl.a. produktklasspecifika märkningskrav för gödselprodukter. På Livsmedelsverkets webbplats finns en uppdaterad anvisning om anmälan av kemiska resultat av analyser av nationella gödselprodukter i enheter enligt lagstiftningen, samt en förteckning över de kemiska analysmetoder som används i myndighetstillsynen över gödselprodukter.
Flera standardmetoder för gödselprodukter kommer att publiceras inom den närmaste framtiden. Enligt förordningen om gödselprodukter kan laboratorierna utöver standardmetoder även använda andra lika kompetenta metoder som validerats för gödselprodukter.
Läs mer om hur resultaten meddelas och analysmetoderna för kemisk analys av gödselprodukter (obs, sidan uppdateras kontinuerligt)
Mer information om analysmetoderna: ledande forskare Aija Pelkonen, fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi
Mer information om gödselprodukternas överensstämmelse med kraven: specialsakkunnig Merja Torniainen, fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi