Undersökningar av trikiner efter slakt kan minskas eller avslutas helt för svin från officiellt erkända kontrollerade uppfödningsförhållanden. Alla övriga slaktade svin (och andra värdarter av trikiner) undersöks fortfarande för trikiner. Ansökan om officiellt erkännande är frivillig.
Utöver enskilda djurhållningsplatser kan även grupper av djurhållningsplatser (så kallade fack) ansöka om officiellt erkännande av kontrollerade uppfödningsförhållanden. Gruppen ska visa att var och en av gruppens djurhållningsplatser uppfyller kraven på kontrollerade uppfödningsförhållanden.
I EU:s trikinförordning (kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1375) fastställs de krav som en livsmedelsföretagare ska uppfylla för att en djurhållningsplats för svin ska kunna erkännas som en djurhållningsplats som uppfyller officiellt kontrollerade uppfödningsförhållanden. I Livsmedelsverkets anvisning ”Krav på kontrollerade uppfödningsförhållanden för att minska trikinundersökningar av svin" anges hur dessa krav enligt Livsmedelsverkets uppfattning ska tolkas i praktiken.
Villkor för erkännande av livsmedelsföretagare
Livsmedelsverket erkänner djurhållningsplatser på basis av ansökan. Erkännandet är avgiftsbelagt (timdebitering enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer). Avgiftens storlek bestäms på basis av den tid som använts för behandling av ansökan och för bedömningsbesöket. Bedömning och erkännande är individuellt för varje djurhållningsplats.
När en livsmedelsföretagare ansöker om officiellt erkännande av kontrollerade uppfödningsförhållanden förbinder hen sig att iaktta kraven på kontrollerade uppfödningsförhållanden. Aktören är skyldig att meddela Livsmedelsverket (enheten för köttbesiktning) om något av kraven på kontrollerade uppfödningsförhållanden inte längre uppfylls i fråga om djurhållningsplatsen. Dessutom ska sökandens kontaktuppgifter hållas uppdaterade.
Livsmedelsföretagaren förbinder sig också att informera mottagaren (den andra livsmedelsföretagaren eller slakteriet) av svin som lämnar djurhållningsplatsen om huruvida kraven på kontrollerade uppfödningsförhållandena fortfarande uppfylls på djurhållningsplatsen. Utgående från den här anmälan får mottagaren av svinen aktuell information om huruvida svinen härstammar från kontrollerade uppfödningsförhållanden (förteckningen över djurhållningsplatser på Livsmedelsverkets webbplats uppdateras med fördröjning). Slakteriet underrättas om detta som en del av livsmedelskedjan. Till andra livsmedelsföretagare kan anmälan göras exempelvis genom en fritt formulerad märkning i anslutning till handlingar som gäller försäljning av djur.
Om Livsmedelsverket ger ett negativt beslut om att djurhållningsplatsen inte erkänns som en djurhållningsplats som följer kontrollerade uppfödningsförhållanden förfaller de förbindelser som livsmedelsföretagaren har ingått (djurhållningsplatsen har inte erkänts officiellt och livsmedelsföretagaren behöver därför inte uppfylla kraven som ett villkor för erkännande).
Livsmedelsverket för ett offentligt register över officiellt erkända djurhållningsplatser. Förteckningen över djurhållningsplatser där det finns officiellt erkända kontrollerade uppfödningsförhållanden finns till påseende på Livsmedelsverkets webbplats. Det är nödvändigt att offentliggöra förteckningen så att övriga livsmedelsföretagare, slakterier och officiella veterinärer kan kontrollera om djurhållningsplatsen har officiellt erkända kontrollerade uppfödningsförhållanden.
Aktören ska iaktta kraven på kontrollerade uppfödningsförhållanden från det att hen ansöker om officiellt erkännande. När djurhållningsplatsen är officiellt erkänd ska djurhållningsplatsens svin anses härröra från kontrollerade uppfödningsförhållanden. Om det på djurhållningsplatsen finns svin som under sitt liv har vistats utomhus kan djurhållningsplatsens officiella erkännande göras först när sådana svin inte längre finns på djurhållningsplatsen.
Ansökan om officiellt erkännande
- Bekanta dig med kraven på kontrollerade uppfödningsförhållanden. I Livsmedelsverkets anvisning ”Krav på kontrollerade uppfödningsförhållanden för att minska trikinundersökningar av svin” anges de krav som lagstiftningen ställer på kontrollerade uppfödningsförhållanden och hur dessa krav ska tolkas i praktiken.
- Fyll i och skicka ansökan om officiellt erkännande av kontrollerade uppfödningsförhållanden till Livsmedelsverket (försändelseadressen finns på ansökningsblanketten). Kom ihåg att även underteckna en elektroniskt ifylld blankett.
- På djurhållningsplatsen görs ett bedömningsbesök för att bedöma om kraven på kontrollerade uppfödningsförhållanden uppfylls. Livsmedelsverket kontaktar sökanden gällande tidpunkten för bedömningsbesöket.
- Livsmedelsverket fattar beslutet om erkännande eller icke-erkännande. Beslutet skickas till sökanden.
Tillsyn efter erkännande
Livsmedelsverket övervakar de djurhållningsplatser som det har erkänt officiellt. Tillsynen omfattar inspektionsbesök på djurhållningsplatserna. Vid inspektionsbesöken bedöms efterlevnaden av kraven på kontrollerade uppfödningsförhållanden på samma sätt som vid ett utvärderingsbesök före ett officiellt erkännande. Inspektionsbesök är avgiftsbelagda.
Återkallande av erkännande eller avstående från erkännande på eget initiativ
Om förutsättningarna för ett erkännande inte längre uppfylls kan Livsmedelsverket återkalla djurhållningsplatsens erkännande.
Om det finns brister i uppfyllandet av kraven på kontrollerade uppfödningsförhållanden eller om tillfälliga incidenter inträffar (som har lett till att svinen kan ha utsatts för trikininfektion) bedömer Livsmedelsverket situationen från fall till fall och beslutar från fall till fall om eventuella åtgärder på basis av en riskbedömning.
Om livsmedelsföretagaren vill avstå från ett officiellt erkännande av kontrollerade uppfödningsförhållanden på djurhållningsplatsen kan hen begära att Livsmedelsverket återkallar erkännandet.
Utförande av bedömningsbesök
Vid ett bedömningsbesök på djurhållningsplatsen bedöms att kraven som ställs på kontrollerade uppfödningsförhållanden uppfylls på djurhållningsplatsen. Bedömningen baserar sig på trikinförordningen och Livsmedelsverkets anvisning ”Krav på kontrollerade uppfödningsförhållanden för att minska trikinundersökningar av svin”. I anvisningarna anges vilka krav lagstiftningen ställer på kontrollerade uppfödningsförhållanden och vad dessa krav enligt Livsmedelsverkets uppfattning innebär i praktiken.
Bedömningen sker genom intervjuer med livsmedelsföretagaren, genom granskning av handlingar samt genom inspektion innanför och utanför svinstallet. För att svinstallet och dess konstruktion ska kunna inspekteras utifrån får det inte finnas tjocka snöhögar eller andra synhinder alldeles runt byggnaden.
Utifrån de observationer som gjorts under bedömningsbesöket ska bedömaren fylla i ett bedömningsformulär för att uppfylla kraven på kontrollerade uppfödningsförhållanden för svin. För de punkter där svarsalternativet "Nej" har valts ska anges en mer detaljerad beskrivning av missförhållandet i fältet för tilläggsuppgifter. Om det finns en avstjälpningsplats på högst tre kilometers avstånd från djurhållningsplatsen ska en kort beskrivning av situationen och lokala förhållanden skrivas in i avsnittet för tilläggsuppgifter. Den ifyllda och undertecknade blanketten ska skickas till Livsmedelsverkets enheten för köttbesiktning. Livsmedelsverket fattar ett beslut om att officiellt erkänna eller inte erkänna djurhållningsplatsen. Därefter skickas beslutet till sökanden.