Ekologiskt vin där alkoholen har avlägsnats

EU-kommissionen har godkänt bilaga II del V (vinbilagan), avsnitt 3.3, till förordning (EU) 2018/848. Enligt den kan partiell vakuumförångning och destillering användas som metoder för att avlägsna alkohol under vissa förutsättningar.

Avalkoholiserat vin får säljas som ekologiskt producerat under följande villkor:

  • Alkoholhalten i det avalkoholiserade ekologiska vinet får vara högst 0,5 volymprocent.
  • De tillåtna metoderna för att avlägsna alkohol är inte desamma som för konventionella viner. EU-kommissionen har godkänt enbart partiell vakuumförångning och/eller destillering som metoder enligt bilaga II del V (vinbilagan) till förordning (EU) 2018/848, avsnitt 3.3.
  • Produkten kan säljas under benämningen ” Avalkoliserat ekologiskt vin” ( EU 1308/2013)
  • Märkningskraven för ekologiskt vin där alkoholen har avlägsnats regleras av EU:s ekologiska och vinrelaterade lagstiftning, EU:s livsmedelsinformationsförordning samt jord- och skogsbruksministeriets förordning (834/2014).
  • Om produkten inte uppfyller kraven i vinlagstiftningen betraktas den inte längre som vin, utan som en annan dryck, t.ex. ”Druvbaserad dryck, ekologisk”. Då tillämpas bestämmelserna i den ekologiska och övriga livsmedelsinformationslagstiftningen.
  • Obs! Uttrycket ”alkoholfri” får användas som frivillig tilläggsinformation om alkoholhalten är 0 volymprocent.

Det har varit möjligt att marknadsföra avalkoholiserat ekologiskt vin (vin från vilket alkoholen har avlägsnats) från och med den 19 mars 2025. 

Sidan har senast uppdaterats 7.5.2025