Sammansättning av konventionella livsmedel som innehåller ekoingredienser

Andelen ekologiskt producerade jordbruksråvaror i konventionella livsmedel som innehåller ekoingredienser ofta understiger 95 %. Produkten får inte innehålla samma ingrediens både som ekologiskt och konventionellt producerad. Genetiskt modifierade ingredienser (GMO) får inte användas i tillverkningen. 

I tillverkningen av konventionella produkter som innehåller ekoingredienser får endast följande övriga ingredienser användas:

  • de tillsatser och processhjälpmedel som anges i genomförandeförordningens (EU) 2021/1165 bilaga V
  • naturliga aromämnen och -preparat 
  • de preparat av mikroorganismer och enzymer som normalt används vid livsmedelsframställning; enzymer som används som livsmedelstillsatser ska dock finnas i avsnitt A1 i genomförandeförordningens bilaga V 
  • hushållsvatten
  • salt, vars grundkomponent är natrium- eller kaliumklorid
  • mineral- och spårämnen, vitaminer och aminosyror endast om lagstiftningen förutsätter det eller det är tillåtet i livsmedlet i fråga
  • tillåtna färgämnen för märkning av kött och äggskal

Förpackningspåskrifter som syftar på eko för konventionella produkter som innehåller ekoingredienser:

  • ingrediensförteckningen ska ange de råvaror som är ekologiska
  • tillsynsmyndighetens kod måste anges
  • procentandelen av ekoingredienser anges till exempel på följande sätt:
  • ”den totala procentandelen ekoingredienser av den totala mängden ingredienser av jordbruksursprung är x %”.

Förpackningspåskrifter för konventionella produkter som innehåller ekoingredienser FÅR INTE innehålla följande ekomärkningar:

  • ordet eko eller ekologiskt producerad i produktens varubeteckning
  • Europalövet och uppgiften om framställningsplatsen

Mer information fås av luomuelintarvike@ruokavirasto.fi

 

Sidan har senast uppdaterats 15.8.2023