Andelen ekologiskt producerade jordbruksråvaror i konventionella livsmedel som innehåller ekoingredienser ofta understiger 95 %. Produkten får inte innehålla samma ingrediens både som ekologiskt och konventionellt producerad. Genetiskt modifierade ingredienser (GMO) får inte användas i tillverkningen.
I tillverkningen av konventionella produkter som innehåller ekoingredienser får endast följande övriga ingredienser användas:
- de tillsatser och processhjälpmedel som anges i genomförandeförordningens (EU) 2021/1165 bilaga V
- naturliga aromämnen och -preparat
- de preparat av mikroorganismer och enzymer som normalt används vid livsmedelsframställning; enzymer som används som livsmedelstillsatser ska dock finnas i avsnitt A1 i genomförandeförordningens bilaga V
- hushållsvatten
- salt, vars grundkomponent är natrium- eller kaliumklorid
- mineral- och spårämnen, vitaminer och aminosyror endast om lagstiftningen förutsätter det eller det är tillåtet i livsmedlet i fråga
- tillåtna färgämnen för märkning av kött och äggskal
Förpackningspåskrifter som syftar på eko för konventionella produkter som innehåller ekoingredienser:
- ingrediensförteckningen ska ange de råvaror som är ekologiska
- tillsynsmyndighetens kod måste anges
- procentandelen av ekoingredienser anges till exempel på följande sätt:
- ”den totala procentandelen ekoingredienser av den totala mängden ingredienser av jordbruksursprung är x %”.
Förpackningspåskrifter för konventionella produkter som innehåller ekoingredienser FÅR INTE innehålla följande ekomärkningar:
- ordet eko eller ekologiskt producerad i produktens varubeteckning
- Europalövet och uppgiften om framställningsplatsen
Mer information fås av luomuelintarvike@ruokavirasto.fi