Leverans av kokta kräftor till försäljning
Kräftorna kan kokas och hanteras i registrerade eller godkända livsmedelslokaler. Man kan koka kräftor i en registrerad livsmedelslokal, till exempel en restaurang eller i ett kokutrymme i en detaljhandel. Aktören kan också sälja kräftor, som hen kokat i sin registrerad livsmedelslokal, på sin egen utomhusförsäljningsplats, till exempel torg. Livsmedelsföretag som hanterar animaliska livsmedel före detaljhandel ska godkännas. Läs mer (på finska): Kalastustuotteet: alkutuotantoa, rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai kala-alan hyväksytty elintarvikehuoneisto?
Förpackningspåskrifter
Då man levererar kokta kräftor till detaljförsäljning ska förpackningarna ha följande märkningar:
- artens handelsbeteckning
- ingrediensförteckningen och vid behov ingrediensernas mängd (t.ex. kräftor inlagda i dill-saltlag)
- mängden innehåll
- minsta hållbarhetstid (frusna kräftor) eller sista användningsdag (kokta, kylda kräftor)
- aktörens namn eller företagsnamn och adress
- ursprungsland om dess frånvaro kunde vilseleda köparen
- partinummer (kan ersättas med sista användningsdatum-märkning)
- lagringsanvisning
- produktionsmetod (odlad/fångad i …)
- odlingsområde/fångstområde: ett av de definierade havsområdena, för sötvatten ursprungslandet
Om kräftorna kokas i en godkänd livsmedelslokal ska förpackningarna märkas med identifieringsmärke.
Då kokta kräftor levereras till en livsmedelslokal ska kräftorna åtföljas av ett handelsdokument där det anges artens handelsbeteckning, det vetenskapliga namnet på arten, produktionsområde, produktionsmetod, antalet kräftor, leveransdatum, samt både avsändarens och mottagarens uppgifter.
Levande kräftor i detaljhandeln
När du säljer levande krabbor i en butik, ska du säkerställa att de lever. Kräftor ska förvaras så att lagringen inte påverkar livsmedelssäkerheten negativt. Kräftorna borde hållas svalt (under 10 °C) och vid fuktiga förhållanden. Kräftorna borde inte vara täckta med vatten om det inte finns en luftpump i vattnet.
Bortskaffande av kräftor
Döda eller sjuka kräftor ska bortskaffas så att de inte är i kontakt med naturvatten. Levande kräftor som ska bortskaffas ska avlivas på ett lämpligt sätt (till exempel kokning) innan de levereras vidare för fortsatt hantering.
Biprodukter av kräftor som uppkommit i en livsmedelslokal kan till exempel levereras för utfodring av pälsdjur eller sällskapsdjur, levereras till en förbränningsanläggning som godkänts i enlighet med miljölagstiftningen, levereras till en biogas- eller komposteringsanläggning som godkänts i enlighet med biproduktförordningen eller bortskaffas i en godkänd deponi. Biprodukter av kräftor som uppkommit i en godkänd livsmedelslokal kan också grävas ned i hela landet, om miljömyndigheten tillåter nedgrävning i området i fråga. I en detaljhandelsbutik kan kräftor som ska bortskaffas läggas bland vanligt bioavfall, om mängden före detta animaliska livsmedel i handeln totalt understiger 20 kg per vecka,
I restauranger och storhushåll kan självdöda kräftor eller kokta kräftor som blivit oanvända bortskaffas med bioavfall.