Företagarens ansvar och egenkontroll

Egenkontroll

Den som idkar direktförsäljning svarar för direktförsäljningen, för produkternas säkerhet och kvalitet och för registreringen som ska lämnas om verksamheten. Att kraven uppfylls säkerställer den som idkar direktförsäljning med sin egenkontroll.

Den som idkar direktförsäljning ska ha ett system, med vilket han hanterar livsmedelssäkerhetsriskerna som hänför sig till verksamheten. Vägledningen om god praxis (https://paliskunnat.fi/ohjeet_oppaat/Poronlihan_suoramyynnin_hyva_toimintatapa_2013.pdf) som branschen utarbetat eller arbetsinstruktioner som företagaren utarbetat kan tjäna som ett system för egenkontroll hos den som idkar direktförsäljning. Egenkontrollen omfattning beror på det för direktförsäljning avsedda köttets behandlingssätt och mängd.

En kritisk punkt vid direktförsäljning av renkött kan vara till exempel temperaturen, som hanteras så att man följer upp köttets och de kylda lokalernas temperaturer och följer arbetsinstruktionerna som hänför sig till hanteringen av temperaturerna. Sådana kritiska styrpunkter som avses i HACCP-systemet förekommer vanligen inte vid direktförsäljning av renkött, men som hjälp i egenkontrollen kan användas den vägledning för god praxis (https://paliskunnat.fi/ohjeet_oppaat/Poronlihan_suoramyynnin_hyva_toimintatapa_2013.pdf) som branschen utarbetat.

Hygienpass

Av personer som arbetar med direktförsäljning av renkött i mer än tre månader och som hanterar oförpackade lättfördärvliga livsmedel förutsätts ett hygienpass. Den som idkar direktförsäljning av renkött ska också se till att personerna som hanterar livsmedel och som svarar för egenkontrollen har fått tillräcklig vägledning och utbildning för sina arbetsuppgifter.

Sidan har senast uppdaterats 28.7.2023