Krav på renskötsellägenheter och verksamheten

Livsmedlens goda hygieniska kvalitet ska tryggas. Det är tillåtet att en ren som är avsedd för direktförsäljning kan slaktas också utomhus, till exempel i ett så kallat fältslakteri. Vid slakt utomhus måste marken på slaktplatsen vara torr och dammfri eller täckt av ren snö.

Före avblodningen bedövas renarna enligt djurskyddsbestämmelserna med en bultpistol eller ett skjutvapen. Slakten ska utföra så, att slaktkroppen hänger eller är placerad på en flåningsbock eller på något annat underlag ovanför marken. För rengöring av arbetsredskapen ska finnas nödvändig mängd hett och kallt vatten som uppfyller kvalitetskraven på dricksvatten.

Slaktkropparna måste kylas ned till +7 °C eller kallare så fort som möjligt. Slaktkropparna hängs i hasleden så, att luften utan hinder kan cirkulera runt slaktkroppen. Slaktade kroppar kan kylas ned också utomhus, om lufttemperaturen är tillräckligt kall för att kyla ned slaktkropparna. Vid behov kan slaktkropparna som ska kylas ned skyddas med ett tak. Om lufttemperaturen inte möjliggör tillräcklig nedkylning av slaktkropparna, ska de slaktade kropparna föras till ett mekaniskt nedkylt utrymme för nedkylning.

Det är tillåtet att slaktkroppen kan styckas i mindre delar på slaktplatsen. Urbening och förpackning måste ske inomhus. Färskt kött ska inför försäljning förvaras i en temperatur på under +6 °C eller fruset i en temperatur på under -18 °C. Om slaktkroppar från ren inte frysts, måste de transporteras hängande.

Utomhustorkningsburen som används vid tillverkning av torkat renkött får användas enbart för torkning av kött. Den ska placeras tillräckligt högt ovanför markytan. Den ska ha ett heltäckande tak, väggar och golv av finmaskigt metallnät så, att skadedjur hindras från att komma in i buren och buren hindras från kontamination som avföringen från fåglar orsakar. Köttstyckena hängs upp på torkbjälkar med hjälp av metallkrokar eller plastsnören.

Det är tillåtet att renkött som är avsett för direktförsäljning kan i vissa fall hanteras och lagras också hemma i ett privatkök om privatköket är registrerat som en del av direktsförsäljningen . Att ett privatkök används som livsmedelslokal får inte medföra någon hälsorisk för livsmedlen som tillverkas. Det är ändå alltid att rekommendera att utrymmena där renkött hanteras och lagras åtskiljs från boende och åtskilda utrymmen krävs särskilt i sådana fall, då stora mängder renkött hanteras, tillverkas eller lagras för direktförsäljning.

Biprodukterna som uppkommit vid slakt av ren som är avsedd för direktförsäljning och vid styckning av renköttet får grävas ned. Om nedgrävningen av biprodukterna ska lämnas en skriftlig anmälan till den kommunala veterinären. Över nedgrävningen av biprodukter ska föras bok.

Sidan har senast uppdaterats 31.10.2022