Transportverksamheten för livsmedel i Finland utgör med stöd av livsmedelslagen i huvudsak registrerad livsmedelsverksamhet. Transporten kan även innefattas i den avsändande eller mottagande livsmedelslokalens godkännande eller i den registreringsanmälan som lämnas för livsmedelslokalen. För mer information om registrering av livsmedelsverksamhet, besök Livsmedelsverkets webbplats om Registrerad livsmedelsverksamhet.
Registrering av livsmedelstransport hos livsmedelstillsynen
Planerar du att starta en verksamhet för transport av livsmedel? Kontakta din lokala livsmedelstillsyn när du planerar att starta en verksamhet och registrera din verksamhet elektroniskt på ilppa. Du hittar kontaktuppgifterna till din lokala livsmedelstillsyn här.
Livsmedelskontrollen av transportföretaget är huvudsakligen ett ansvar för den myndighet som ansvarar för livsmedelstillsynen i företagarens område. Vid allvarliga försummelse får myndigheten från andra områden utföra inspektion. Kontrollfrekvensen för livsmedelstransporter bestäms av verksamhetens riskklassificering, i enlighet med livsmedelsverkets riktlinjer.
I vissa fall krävs det inte att livsmedelstransporter registreras som livsmedelsföretag. Enligt Livsmedelsverkets tolkning för befrielse från registrering är att omsättningen understiger 15 000 €/år och de risker som är förenade är ringa. Omsättningsgränsen motsvarar gränsen för verksamhet i liten skala som föreskrivs i mervärdesskattelagen (1501/1993). Även om företagaren inte är skyldig att registrera livsmedelsverksamheten är företagaren alltid ansvarig för livsmedelsföretagets säkerhet och för att se till att konsumenten inte vilseleds (Livsmedelslag 297/2021). I paragraf 5.3 i Livsmedelsverkets anvisning ”Ska livsmedelsverksamhet registreras eller inte?” ges exempel på transportverksamhet som inte kräver registering av livsmedelsföretag.
Livsmedel kan också transporteras som en del av den huvudsakliga livsmedelsverksamheten. Exempel på sådan verksamhet är cateringverksamhet, hemleveranser för pizzerior och bageriers egna leveransbilar. Transportmedel och transportverksamheten ses då som en del av företagarens huvudsakliga livsmedelverksamhet och riskerna med transport av livsmedel och hantering av dem beskrivs som en del av egenkontrollen av den huvudsakliga verksamheten. Sådan transport av livsmedel kräver ingen separat registreringsanmälan.