Flygtransporter

Internationell transport av livsmedel i flygplan tillhör inte ATP-överenskommelsens tillämpningsområde ens då det gäller lättfördärvliga livsmedel. Typiskt sett transporteras livsmedel på flygplan i temperaturisolerade lådor som är försedda med kylklampar för att upprätthålla förvaringstemperaturen. Temperaturkraven har fastställts i EU-bestämmelserna eller i länder utanför EU enligt mottagarlandets temperaturkrav.

Då det gäller djupfrysta livsmedel ska transportlådorna ska vara försedda med temperaturuppföljningsapparater i enlighet med kraven. Då det gäller djupfrysta livsmedel har kraven fastställts i kommissionens förordning (EG) nr 37/2005. Utrustningen ska stämma överens med kraven i standarderna EN 12830 och EN 13485.

Då det gäller lättfördärvliga livsmedel som ska transporteras i ett nedkylt förvaringsutrymme har inga krav på utrustningen fastställts, men transporttemperaturerna ska stämma överens med bestämmelserna och de ska även registreras tillräckligt ofta.

Flygbolagens internationella transportverksamhet grundar sig på IATA:s (International Air Transport Association) samordnade hanterings- och ansvarsbestämmelser som reglerar flygbolagens internationella transportverksamhet. Dessutom görs samarbete med Internationella civila luftfartsorganisationens (ICAO). I Finland regleras lufttransporter i lagen om sättande i kraft och tillämpning av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i konventionen om vissa enhetliga regler för internationella lufttransporter 1228/2002.

Sidan har senast uppdaterats 18.11.2022