Hygienpass

De som arbetar i livsmedelsbranschen ska ha grundkunskaper i livsmedelshygien så att de vet hur maten ska hanteras tryggt. Det finländska hygienpasset för livsmedelsbranschen har utarbetats för att främja livsmedelssäkerheten.

Arbetaren behöver ett hygienpass om denna

  • arbetar i en livsmedelslokal och
  • hanterar oförpackade, lättfördärvliga livsmedel.

Livsmedelslokaler är exempelvis caféer, restauranger, snabbmatsrestauranger, storkök, livsmedelsbutiker, bagerier och fabriker som framställer livsmedel. Till exempel mjölk, kött och fisk är lättfördärvliga livsmedel. Livsmedelsverket har sammanställt en tabell över vad som anses som hantering av oförpackade, lättfördärvliga livsmedel och vad som inte är det. Tabellen finns på Livsmedelsverkets webbplats under Hantering av lättfördärvliga oförpackade livsmedel.

Beställning av nytt hygienpass

För ytterligare information, gå till Livsmedelsverkets kundservice hygienpass:

Aktuellt

Livsmedelsverkets hygienpass: användningen av modellbilden

Man kan använda bilden av Livsmedelsverkets modell för hygienpass ENDAST på följande sätt:

1. man bör göra en länk direkt till modellbilden av hygienpass på Livsmedelsverkets webbplats https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/mallitodistus/8.4.2019-mallihygieniapassi-paperinen-todistus-netti.pdf

och https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/mallitodistus/mallihygieniapassi-kortti-netti_.pdf

 

ELLER

2. man får ENDAST använda modellbilden av hygienpass (kort eller pappersintyg) som är på Livsmedelsverkets hemsida. Modellbilderna finns här: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/mallitodistus/8.4.2019-mallihygieniapassi-paperinen-todistus-netti.pdf 

och https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/hygieniapassi/mallitodistus/mallihygieniapassi-kortti-netti_.pdf 

Modellbilder av Livsmedelsverkets hygienpass får inte redigeras.

Användningen av andra bilder av Livsmedelsverkets hygienpass är förbjuden.