Nu kan du ta emot fakturor om hygienpass från Livsmedelsverket i webbtjänsten Suomi.fi

5. november 2020

Du kan själv välja hur du vill att Livsmedelsverkets fakturor skickas till dig: som pappersfakturor eller e-fakturor. Det handlar om fakturor på 6,00 euro/st. som skickas till testare för hygienpass som beställts via informationssystemet Frågebanken. Du kan välja endast ett sätt att ta emot fakturor.

Pappersfakturor skickas till din faktureringsadress

 • Livsmedelsverket skickar en faktura i pappersform till den faktureringsadress som du har angett i informationssystemet Frågebanken.
 • Du behöver inte vidta några åtgärder.

ELLER

E-fakturor skickas till webbtjänsten Suomi.fi

Vi använder numera tjänsten Suomi.fi-meddelanden. Med hjälp av tjänsten skickar vi meddelande om en ankommen faktura elektroniskt direkt till meddelandefunktionen i webbtjänsten Suomi.fi. Där kan du tryggt läsa dina meddelanden med alla terminaler oberoende av tid och plats. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ansvarar för webbtjänsten Suomi.fi. Du kan också använda tjänsten i mobilappen Suomi.fi.

Börja använda tjänsten Suomi.fi-meddelanden

 • Logga in i webbtjänsten Suomi.fi genom att identifiera dig med bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort (identitets- eller organisationskort, yrkeskort för social- och hälsovården) på adressen www.suomi.fi/
 • Gå till ”Meddelanden” via menyn högst uppe till höger på sidan. Ge ditt samtycke till att ta emot meddelanden elektroniskt och fyll i den e-postadress till vilken du vill få notifikationer om mottagna meddelanden. Om du tidigare har använt tjänsten Medborgarkontot behöver du inte ge ditt samtycke på nytt.
 • Om du vill kan du avbryta mottagandet av elektroniska meddelanden. Då får du i stället pappersfakturor per post.

Behöver du hjälp? Medborgarrådgivningen hjälper.

Mottagna fakturor

 • Tjänsten Suomi.fi-meddelanden skickar automatiskt ett e-postmeddelande med en notifikation när en ny faktura har mottagits i tjänsten.
 • Logga in i tjänsten Suomi.fi-meddelanden så hittar du den mottagna fakturan.
 • Du tar själv hand om och ansvarar för att fakturorna betalas.

Obs!

 • Ansvara själv att din e-postadressen är korrekt i tjänsten Suomi.fi-meddelanden!
 • Även om du får fakturorna i elektronisk form via tjänsten Suomi.fi är det du själv som ansvarar för att faktureringsinformationen stämmer. Det är också du som ska anmäla ändringar i informationen till Frågebanken. Din arbetsgivare eller de instanser som tar hand om dina fakturor kan inte anmäla ändringar i faktureringsinformationen till Livsmedelsverket för din räkning.
 • Om du inte använder webbtjänsten Suomi.fi skickas fakturorna automatiskt i pappersform till den faktureringsadress som du har angett i informationssystemet Frågebanken.

Mer information om faktureringen får du i Livsmedelsverkets anvisning om hygienpasstestarens verksamhet (texten som berör elektronisk fakturering uppdateras i samband med nästa uppdatering av anvisningen) eller genom att kontakta Livsmedelsverket via Frågebankens avsnitt KONTAKTER – Meddelanden.