Lättläst information om handtvätt

Tvätta händerna ofta

Genom att tvätta händerna ordentligt kan man hindra att många sjukdomar sprids,
bland andra influensa och magsjuka.

Det är också viktigt att tvätta händerna noggrant och tillräckligt ofta när man handskas med livsmedel. Att tvätta händerna är också viktigt redan med tanke på allmän hygien och renlighet.

Tvätta alltid händerna:

  • innan du börjar laga mat
  • när du har handskats med rått kött eller fisk
  • när du börjar med följande steg i matlagningen; om du till exempel har gjort en sallad ska du tvätta händerna
  • innan du börjar lägga upp den färdiga maten.
  • när du har hostat, nyst
    eller snutit näsan.

Om du har magsjuka är det bra att först tvätta händerna och sedan ännu desinficera dem.

Du kan också använda desinficeringsmedel när du inte har möjlighet att tvätta händerna, till exempel på en resa eller utflykt.

 

Så här tvättar du händerna riktigt rena


1. Ta bort klockan, ringar och andra smycken från händerna
när du ska tvätta händerna eller laga mat.
2. Blöt först händerna med varmt vatten.
3. Tvåla in händerna.
4. Gnugga händerna mot varandra i ungefär 20 sekunder.
5. Kom ihåg att tvätta händerna också på utsidan och sidorna.
Tvätta också handlederna, mellan fingrarna och under naglarna.
6. Skölj händerna ordentligt.
7. Torka händerna ordentligt i en ren handduk
eller en pappershandduk.
8. När du stänger kranen
ska du inte röra den med dina bara händer
utan skydda händerna till exempel
med en pappershandduk.
Då fastnar inte bakterierna på kranen på dina rena händer.
9. Till slut kan du ännu gnida in händerna med ett medel som
är avsett för att desinficera händerna.