Vitgul flugsvamp

Vitgula flugsvampen (Amanita citrina) är lindrigt giftig som rå. Någon matsvamp är den ändå inte. Ibland har vitgula flugsvampen förväxlats med vita flugsvampen; förväxlingen är som tur är inte farlig, eftersom det är bäst att lämna båda svamparna i fred.

Vitgula flugsvampens hatt är ljust citrongul, ibland grönaktig eller nästan vit. Som fuktig är den klibbig och som torr är den svagt glansig. På hattens yta finns gulvita hyllerester som blir bruna med åldern.

Skivorna är alltid vita. Foten är ljusare gul än hatten eller vit och den har en tunn, vit, hängande ring. Foten har en stor uppsvälld bas, men ingen stor strumpa.

Köttet är vitt och mjukt. Doften påminner tydligt om råriven potatis.

Vitgula flugsvampen dyker upp i augusti i barrskogar, löv- och blandskogar, på gårdar och i parker. Den är rätt allmän i sydligaste Finland, men sällsynt upp till norra Tavastland.

Vitgula flugsvampen påminner om vissa champinjoner (Agarius spp.) som har en ring på foten och en del till och med en uppsvälld bas. Vitgula flugsvampens skivor förblir vita, men champinjonens mognande sporer får skivorna att mörkna.