Frukter, grönsaker och rotsaker

Frukt-, grönsaks- och rotsaksallergier är vanligen förknippade med pollenallergi. En pollenallergiker kan få symptom också av nötter, grönsaker, frukter och kryddor. Pollenallergiker reagerar på olika födoämnens likartade uppbyggnad som hos pollen. Cirka hälften av björkpollenallergikerna får symptom av födoämnen. Symptomen orsakas oftast av hasselnöt, men grönsaker och frukter kan också ge symptom. Det är möjligt att födoämnena orsakar symptom endast under pollensäsongen.

Allergiska reaktioner mot grönsaker förknippade med pollenallergi är vanligen lindriga. Pollenallergiker kan vanligen äta grönsaker som tillredda, konserverade, saftade, frysta eller torkade. Ett undantag till detta är selleri som också tillredd kan orsaka symptom. Vid pollenallergi undviks individuellt grönsaker och frukter som orsakar symptom.

Matallergier som är förknippade med björkpollenallergi är de vanligaste. Symptom orsakar av rotsakerna bland annat potatis, morot, selleri och palsternacka. Bland frukter och grönsaker är de vanligaste symptomvållarna äppel, päron, persika, kivi, plommon, tomat och paprika.

Det kan också förekomma rentav allvarliga allergier mot frukter och bär som inte är förknippade med pollenallergi. Vid sådana allergier orsakas symptom också av tillredda produkter. Hos latexallergiker har konstaterats stark allergi mot banan, avokado och kivi. Vid latexallergi är man känslig mot naturgummi som finns bland annat i de gummihandskar som används i sjukhus, i kondomer och i ballonger.

Påskrifter på förpackningar

Selleri och selleriprodukter skall alltid anges med sitt eget namn i påskrifterna på förpackningar.
Sidan har senast uppdaterats 27.11.2018