Matallergi och resor

På resor kan det vara utmanande för matallergiker att äta på restauranger. Språksvårigheter kan utgöra ett problem då man diskuterar allergidieten med servitörer och kökspersonal. I vissa länder är också kunskaperna om allergier sämre än i Finland.

Matens traditionella sammansättning kan också betydligt avvika från det vi är vana vid i Finland. I Sydeuropa används till exempel lupin, som en del av personerna som är känsliga för jordnötter reagerar på, allmänt som en ingrediens i mjöl.

Det är nyttigt för matallergiker att veta vad födoämnena som han eller hon undviker kallas på det aktuella landets språk. Allergiordboken som nätverket av europeiska informationscentraler för konsumenter (European Consumer Centre, ECC) upprätthåller på webben kan vara till hjälp för allergiker då man förbereder och företar resor. Ordboken innehåller översättningar för 130 livsmedel som eventuellt orsakar matallergi till 21 språk, bland dem spanska, bulgariska och turkiska. På webbplatsen kan man också skapa sig ett eget personligt allergikort på önskat språk.