Livsmedelstillsynen har i uppgift att säkerställa livsmedlens säkerhet och riktigheten hos informationen om livsmedlens kvalitet och sammansättning.
Den praktiska tillsynen
Den praktiska livsmedelstillsynen sker i huvudsak i kommunerna. Kommunerna har samordnat livsmedelstillsynen enligt samarbetsregion. Kommunala myndigheter inom livsmedelstillsynen är veterinären, hälsoinspektör eller en annan kommunal livsmedelsövervakare. Livsmedelsverket ansvarar för tillsynen och köttinspektionen i slakterierna och organisationerna i anslutning till dem.
Regionförvaltningsverken styr kommunerna
Regionförvaltningsverken har i uppgift att styra kommunernas livsmedelstillsyn. Regionförvaltningsverken utgör bland annat kravenlighetsbedömningar inom livsmedelstillsynen i kommunala livsmedelstillsynsenheter. Syftet med utvärderingarna är att utveckla den kommunala livsmedelstillsynen och att samla information om den kommunala livsmedelstillsynens kravenlighet.
Livsmedelsverket leder och utvecklar
Livsmedelsverket leder och utvecklar livsmedelstillsynen i hela Finland.
Tullen
Tullen övervakar importen av andra livsmedel än animaliska livsmedel från EU-medlemsländer och tredje land. Livsmedelsverket övervakar importen av animaliska livsmedel från tredje land.
Försvarsmakten
Försvarsmakten övervakar livsmedlens kravenlighet och säkerhet på sitt område.
Företagen har egenkontroll
Företagaren ansvarar för sina produkters kvalitet. Företagen använder egenkontroll som grund för tillsynen över sin produktion. Konsumenterna kan förbättra livsmedlens kvalitet genom att vara alerta och meddela kommunens myndigheter om observerade brister.