I förordningen om avskogningsfria produkter avses med import import från länder utanför EU och med export avses export från länder utanför EU. I regel är importföretaget och exportföretaget "verksamhetsutövare" som avses i förordningen. I fråga om import och export har företagets storlek ingen betydelse för de åtgärder som förordningen kräver.
I förordningen avses med verksamhetsutövare en fysisk eller juridisk person som i samband med kommersiell verksamhet släpper ut ifrågavarande produkter på marknaden eller exporterar dem.
Det är viktigt att vidta åtgärder i anslutning till förordningen om avskogningsfria produkter före upphandlingsbeslutet.
Åtgärder:
- Ta först reda på om din produkt finns i bilaga 1 till förordningen så att du vet om din produkt omfattas av skyldigheterna i förordningen.
- Alla verksamhetsutövare ska ha ett system för tillbörlig aktsamhet, dvs. ett så kallat DD-system som används för att säkerställa att de produkter som släpps ut på marknaden är förenliga med förordningen.
- Samla in de uppgifter om produkterna som krävs genom att tillämpa DD-systemet. Noggranna krav på uppgifterna finns i förordningens 2 kap., artikel 9.
- Utför en riskbedömning och riskminskningsåtgärder för produkterna genom att tillämpa DD-systemet. Kommissionen kommer ännu att precisera riskklassificeringen.
- Gör en DD-förklaring i kommissionens TRACES-system i god tid före import eller export.
OBS! Förtullningen kan inte ske förrän DD-förklaringen är gjord.
- Skicka referensnumret för DD-förklaringen som gäller partiet vidare till köparen av produkterna, om det är fråga om en företagskund.