Specialkost

Många människör måste äta specialkost på grund av överkänslighet mot viss mat, eller tvingas hålla diet på grund av sjukdom.

Diabetes

Diabetes är en sjukdom i sockerämnesomsättningen. Behandlingen av både typ 1 och typ 2 diabetes sker huvudsakligen i diabetikerns egen vardag. Typ 2 diabetes kan förebyggas effektivt med hjälp av motion och viktkontroll. Levnadssättsbehandling och -handledning är alltid väsentlig vid helhetsbehandlingen och förebyggandet av diabetes.

Celiaki

Celiaki orsakas av proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Hos ärftligt benägna personer skadar glutenet cellerna i slemhinnan som täcker den inre ytan i tunntarmen, vilket gör att luddet i slemhinnan försvinner. Detta orsakar rubbningar i upptaget av näringsämnen. Celiaki behandlas med livslång glutenfri kost. 

Laktosintolerans

Mjölksocker dvs. laktos spjälks i tarmen av matsmältningsenzymet laktas. Endast spjälkat mjölksocker kan tas upp av tunntarmen in i blodomloppet. När laktas saknas blir laktosen kvar i tarmen och transporteras vidare med tarminnehållet. Symtom på laktosintolerans är till exempel svullen mage och väderspänning efter användning av mjölkprodukter. Symtomen uppträder vanligen cirka 1–3 timmar efter en måltid som innehållit mjölksocker.

Mjölkallergi

Vid mjölkallergi orsakar proteinet i mjölken en allergisk reaktion hos människan. Mjölkallergi blandas ofta ihop med laktosintolerans.  Symtom på mjölkallergi är symtom i matsmältningskanalen och på huden och svullnad på läpparna och i svalget. Även anafylaktisk chock är möjlig. 

Matallergier

I allmänhet är allergi en överkänslighet mot en ingrediens i maten. Livsmedel som vanligast orsakar matallergier är komjölk, spannmål, ägg och fisk som innehåller rikligt med proteiner och används i stor grad.

Sidan har senast uppdaterats 12.3.2019