Den sydkoreanska myndigheten reviderar finländare Anläggningar som tillhör livsmedelsbranschen i maj

29. april 2022

Den sydkoreanska myndigheten Ministery of Food and Drug Safety (MFDS) utför en revision av finländska mjölk-, ägg- och köttanläggningar den 3-12 maj 2022. Revisionen har att göra med marknadstillträdet och upprätthållandet av exporten av flera olika livsmedel till Korea.

En central del av revisionen i maj består av anläggningsregistreringar som krävs för att finländska hönsägg och äggprodukter ska få marknadstillträde. Projektet för att få exporttillstånd inleddes 2017 och i samband med att Finland godkändes som ett deltagande land, reviderade koreanerna objekt i Finland redan samma år. Finland och Korea har kommit överens om villkoren för export av ägg och äggprodukter samt de djurhälsointyg som krävs vid export och som ska publiceras i det elektroniska eCert-systemet. Man hoppas att den kommande revisionen är det sista steget innan tillstånd att exportera ägg och äggprodukter till Korea beviljas.

Vid samma kontrollbesök utför MFDS även en underhållsrevision av anläggningar för export av mjölkprodukter och griskött till Korea. Underhållsrevisioner vid exportanläggningar brukar utföras med cirka tre års mellanrum och de föregående revisionerna utfördes år 2019.

Till Sydkorea exporteras till exempel griskött och fjäderfäkött samt mjölkprodukter från Finland. Exporttillstånd för fjäderfäkött erhölls i januari i år och exporten har redan börjat. Exempelvis uppgick värdet av exporten av griskött år 2021 till omkring 21,6 miljoner euro och exporten av mjölkprodukter till 1,8 miljoner euro enligt tullstatistiken.

Förutom ägg och äggprodukter ansöker man också om nya exporttillstånd till Korea för modersmjölksersättning, smör och glass.

För mer information om livsmedelsexport till Sydkorea: