Uppdaterade djurhälsointyg i enlighet med nya villkor för regionalisering av ASF och HPAI har införts vid exporten till Sydkorea

13. januari 2023

I september 2022 enades Europeiska kommissionen och den sydkoreanska myndigheten Animal and Plant Quarantine Agency (APQA) om villkoren för regionalisering av afrikansk svinpest (ASF) och högpatogen aviär influensa (HPAI). Villkoren har uppdaterats i de djurhälsointyg för svin- och fjäderfäprodukter som bilateralt avtalats mellan Finland och Sydkorea, och villkoren införs vid exporten till Sydkorea om dessa djursjukdomar konstateras i Finland. Med hjälp av regionaliseringsvillkoren skulle ett sjukdomsfall inte stoppa exporten från hela Finland.

De uppdaterade djurhälsointygen för export av griskött, fjäderfäkött, ägg, äggprodukter, kläckägg och dagsgamla kycklingar samt avelssvin har nu införts i det elektroniska eCert-systemet. Vid införandet av nya intyg tillämpas en övergångsperiod på tre månader under vilken produkterna i fråga får exporteras till Sydkorea med både gamla och nya intyg. Vad gäller intyg för fjäderfäkött, ägg, äggprodukter samt kläckägg och dagsgamla kycklingar upphör övergångsperioden 8.3.2023 och 21.3.2023 vad gäller intyget för griskött och avelssvin. Efter dessa tidpunkter ska endast nya uppdaterade intyg användas vid exporten.

Mer information: