Förekomst av och hållbarhet hos virus i livsmedelsproduktionskedjan och livsmedelsindustrins processer (VIRSTA)

Målsättning:

  • Undersöka förekomsten och överlevnaden av HEV i produktionskedjan av finländskt svinkött och dess förekomst hos vildsvin och vilt.
  • Fastställa i tillämpliga delar förstörelse av infektvitet i virus (HEV och ASFV) a) med de vanligaste värmebehandlingarna och b) med icke-värmebehandling (rökning) i ätliga livsmedel, särskilt grisköttsprodukter.
  • Bedöma effekterna och kostnaderna för de olika processerna för livsmedelssäkerhet och effektiviteten av riskhanteringsåtgärder för den risk som livsmedelsvirus förorsakar (HEV, ASFV).
  • Ge korrekt information för olika målgrupper.


Ämnesord:

processning och produktutveckling av livsmedel; riskhantering, riskbedömning, förutseende; hygien och säkerhet i livsmedelskedjan, svinhushållning

Ansvarig projektledare:

Leena Maunula, FD, Helsingfors universitet, Institutionen för livsmedelshygien och miljöhälsa

Projektansvariga vid Livsmedelsverket:

Tuija Gadd, enhetschef, VMD, enheten för virologi;
Pirkko Tuominen, enhetschef, VMD, enheten för riskvärdering

Samarbetsparter:

Helsingfors universitet;
Livsmedelsverket;
aktörer inom livsmedelsbranschen

Projektetskede:

Pågående

Startår:

2018

Avslutningsår:

2021

I finansieringen av projektet deltar:

Livsmedelsverket,
Helsingfors universitet, veterinärmedicinska fakulteten;
aktörer inom livsmedelsbranschen

 

Sidan har senast uppdaterats 9.7.2019