Målsättning:
- Undersöka förekomsten och överlevnaden av HEV i produktionskedjan av finländskt svinkött och dess förekomst hos vildsvin och vilt.
- Fastställa i tillämpliga delar förstörelse av infektvitet i virus (HEV och ASFV) a) med de vanligaste värmebehandlingarna och b) med icke-värmebehandling (rökning) i ätliga livsmedel, särskilt grisköttsprodukter.
- Bedöma effekterna och kostnaderna för de olika processerna för livsmedelssäkerhet och effektiviteten av riskhanteringsåtgärder för den risk som livsmedelsvirus förorsakar (HEV, ASFV).
- Ge korrekt information för olika målgrupper.
Ämnesord:
processning och produktutveckling av livsmedel; riskhantering, riskbedömning, förutseende; hygien och säkerhet i livsmedelskedjan, svinhushållning
Ansvarig projektledare:
Leena Maunula, FD, Helsingfors universitet, Institutionen för livsmedelshygien och miljöhälsa
Projektansvariga vid Livsmedelsverket:
Tuija Gadd, enhetschef, VMD, enheten för virologi;
Pirkko Tuominen, enhetschef, VMD, enheten för riskvärdering
Samarbetsparter:
Helsingfors universitet;
Livsmedelsverket;
aktörer inom livsmedelsbranschen
Projektetskede:
Pågående
Startår:
2018
Avslutningsår:
2021
I finansieringen av projektet deltar:
Livsmedelsverket,
Helsingfors universitet, veterinärmedicinska fakulteten;
aktörer inom livsmedelsbranschen