Staphylococcus aureus

Livsmedelsburna epidemier

Figur.*) Livsmedelsburna epidemier orsakade av Staphylococcus aureus år 2000–2020 (pdf)

2021

År 2021 var Staphylococcus aureus alstrare i en liten epidemi där fyra personer insjuknade efter att ha ätit kaffebröd som serverats i hemmet. Bidragande orsaker till epidemin förblev okända.

2020

År 2020 orsakade enterotoxin producerat av bakterien Staphylococcus aureus en liten epidemi. Fem personer insjuknade efter att ha ätit kebab framställd av nötkött i en snabbmatsrestaurang. Bidragande orsaker var åtminstone fel i förvaringstid och förvaringstemperatur, varvid bakterierna kan föröka sig i livsmedlet och producera toxiner.

2019

År 2019 orsakade Staphylococcus aureus en liten epidemi, där sex personer insjuknade. I det här fallet var det överförande livsmedlet blandsallad som bidrog till uppkomsten av epidemin på grund av felaktig förvaringstid och förvaringstemperatur.

2017

År 2017 rapporterades en liten epidemi orsakad förutom av bakterien Clostridium perfringens också av Staphylococcus aureus. I juni insjuknade 7 personer i Hyvinge vid en restaurangmåltid. I fallet förekom det fel i matens förvaringstid och -temperatur.

2015

I Vichtis orsakade Staphylococcus aureus en medelstor epidemi i mars. Som epidemikälla konstaterades köttet i en hemlagad kyckling-ris-grönsaksrätt. Av de 120 som exponerades insjuknade 22.

2012

År 2012 konstaterades två epidemier orsakade av bakterien Staphylococcus aureus, den första i Björneborg i februari och den andra i Helsingfors i april. Överförande livsmedlet för epidemin i Björneborg gick inte att fastställa, men smittan härrörde från en grill. Fyra personer insjuknade i epidemin. En getostkräm som hade serverats i en restaurang var orsaken till den lilla epidemin i Helsingfors. Två personer insjuknade i epidemin. Epidemierna orsakades av bristfällig hygien och felaktig förvaringstemperatur.

 

Dricksvattenburna epidemier

Inga rapporterade dricksvattenburna epidemier från år 2000.

 

*) Bilden uppdateras inte efter år 2020. De nyaste uppgifterna finns på Livsmedelverkets webbtjänst (på finska).

 

 

Sidan har senast uppdaterats 1.7.2022