Eläinlääkinnällinen rajatarkastus: eläimet

Eläimen vastaanottaja, varaathan tarkastukseen oman suu-nenäsuojaimen!

Eläimet voidaan tuoda EU:n alueelle vain sellaisen rajanylityspaikan kautta, missä sijaitsee eläinlääkinnällinen rajatarkastusasema. Suomessa on kaksi rajatarkastusasemaa, joiden kautta voi tuoda eläviä eläimiä suoraan kolmansista maista EU:n alueelle. Nämä ovat

  • Helsinki-Vantaan lentoasema
  • Vaalimaan rajanylityspaikka

Eläville eläimille tehdään maksullinen eläinlääkinnällinen rajatarkastus aina ensimmäisessä jäsenvaltiossa, mihin eläin saapuu, esimerkiksi sillä eläinlääkinnällisellä rajatarkastusasemalla, jossa ne puretaan lentokoneesta. Tuojan tulee tiedustella tarkastuksen yksityiskohdat tuontiehtoineen tarkastavalta rajatarkastusasemalta. Tuontiehdot ovat koko EU:ssa pääsääntöisesti samat, mutta kullakin jäsenvaltiolla on omat käytäntönsä.

Tarkastathan myös ajankohtaista -sivun

Huomioi myös BREXIT-sivu

Ennakkoilmoitus

Ennakkoilmoitus on tehtävä eläinlääkinnälliselle rajatarkastusasemalle tuotavista eristä vähintään yksi työpäivä ennen tuontia TRACES -järjestelmässä.

Yksityishenkilönä voit pyytää rajaeläinlääkäriä tekemään TRACES-ennakkoilmoituksen puolestasi. Ennakkoilmoituksen tekoa varten rajaeläinlääkäri tarvitsee kopion EU-mallisesta eläinlääkärintodistuksesta.

Huomioithan, että eläinlääkinnällisillä rajatarkastusasemilla ei ole päivystystä virka-ajan ulkopuolella, vaan sinun tulee itse hyvissä ajoissa sopia rajaeläinlääkärin kanssa tarkastuksesta. Myös virka-ajalla suoritettavista tarkastuksista on sovittava sähköpostitse etukäteen osoitteista

lentoasema@ruokavirasto.fi (Helsinki-Vantaan lentoasema)

vaalimaa@ruokavirasto.fi  (Vaalimaan maantie)

Maksut ja tarkastusajat

Koiran, kissan tai fretin tarkastuksen hinta virka-aikana ma-pe klo 8–15:45 on 145 euroa/eläin. Hinta virka-ajan ulkopuolella (mahdollista vain Helsinki-Vantaan lentoasemalla)  klo 16:15–22 on 50% ja klo 22–08 sekä yleisenä juhla- tai vapaapäivänä (myös lauantaisin) 100% korotettuna.

Rajaeläinlääkäri velottaa ennakkoilmoituksen teosta 50 € ja tämä lisätään tarkastusmaksuun. Mikäli ennakkoilmoitusta ei ole tehty/tilattu TRACES-järjestelmään etukäteen, perii rajaeläinlääkäri tarkastusmaksun kaksinkertaisena. Lasku lähetetään asiakkaalle erikseen.

Todistuksen tarkistaminen

On suositeltavaa tarkastuttaa terveystodistus etukäteen rajaeläinlääkärillä. Sen voi myöntämisen jälkeen skannata osoitteeseen lentoasema@ruokavirasto.fi. Maahantuojan on itse kysyttävä mahdollisista puutteista, jotka voidaan sitten hoitaa kuntoon ennen maahantuontia. Tuojan kannattaa muistaa, että hän on vastuussa kaikista kustannuksista joita syntyy kun eläin ei täytä tuontihetkellä vaatimuksia!

Toimintaohje Helsinki-Vantaan lentokentällä rajatarkastettavan eläimen hakijalle:

  • Selvitä lentoyhtiöltä, mihin rahtiin kone puretaan, Finnairille tai Swissportille.
  • Olethan sopinut tarkastusajan rajaeläinlääkärin kanssa etukäteen? Rajaeläinlääkäri ei ole koko aikaa paikalla.
  • Saavu ajoissa paikalle, sillä ennen tarkastusta sinun tulee hakea tarvittavat paperit.
  • Hae tullessasi vierailijakortti vartijalta TP2 (tarkastuspiste 2) rahtiterminaalin portilta.
  • Hae eläimen paperit Finnairin (tai Swissportin) asiakaspalvelusta.

Finnairin rahtiterminaali (COOL Cargo) sijaitsee osoitteessa Turbiinikuja 4, 01530 Vantaa. 

Swissportin rahtiterminaali sijaitsee osoitteessa Rahtikuja 1, 01530 Vantaa. Swissportin terminaalista on maahantuojan edellisenä työpäivänä pyydettävä eläimen siirto rajatarkastusasemalle.

  • Rajaeläinlääkäri hakee asiakkaan sovittuna aikana Finnairin asiakaspalvelusta

Rajaeläinlääkäri tekee eläimelle eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen (sisältää asiakirjatarkastuksen, tunnistuksen ja fyysisen tarkastuksen). Tarkastuksen jälkeen pääset tulliin.

  • Käteisasiakkaiden tulliselvitykset hoidetaan arkisin virka-aikana Lentotullin rahdin asiakaspisteessä osoitteessa Rahtitie 1 B. Olethan muina ajankohtina kiireellisissä tapauksissa yhteydessä matkustajaterminaalin +358 40 332 3814 (avoinna 24 tuntia vuorokaudessa)
  • Tullauksen jälkeen saat eläimelle luovutuksen asiakaspalvelun kautta.

Lemmikin hoito rajatarkastuksen ollessa kesken

Jos lemmikki joutuu jäämään rajatarkastusasemalle esimerkiksi asiakirjojen täydentämistä varten, omistaja on velvollinen järjestämään hoidon koko lemmikin oleskelun ajan. Hoitaja laskuttaa lemmikin hoidosta taksansa mukaisesti, ja hän kerää maksun myös matkoista, sekä viikonloppu- ja pyhätyökorotuksen.

Varmistathan etukäteen, että kaikki tarvittavat asiat on hoidossa ja tiedät missä tulee käydä ja mitä tulee tehdä. Maahantuonti on aina maahantuojan vastuulla. 

Ihmisten liikkumisesta rajan yli vastaa rajavartiolaitos varmistathan kuljettajan kulkemisen Vaalimaalla rajavartiolaitokselta.

Varmistathan ajankohtaiset ehdot koskien mm. kuljetusajoneuvoja myös Tullista

Sivu on viimeksi päivitetty 14.4.2022