Zoonoosibakteerien resistenssi

Zoonoosibakteerit tarttuvat ihmisten ja eläinten välillä ja voivat aiheuttaa molemmilla taudinoireita. Tunnetuimpia zoonoottisia bakteereita ovat salmonellat ja kampylobakteerit. Zoonoosibakteerit eivät kuitenkaan aina aiheuta eläimille tautia (esimerkiksi kampylobakteerit siipikarjassa). Myös zoonoottiset bakteerit voivat kehittää vastustuskyvyn antibiooteille esimerkiksi antibioottihoitojen seurauksena ja levittää resistenssitekijöitä bakteerilta toiselle. Ihmiset voivat saada tartunnan eläimistä, elintarvikkeista, ympäristöstä tai vedestä. Resistenttien zoonoosibakteerien siirtyminen eläimistä ihmisiin voi vaikeuttaa merkittävästi ihmisten tulehdussairauksien hoitamista antibiooteilla.

Ajankohtaista zoonoosibakteerien mikrobilääkeresistenssin seurannassa:

  • Suomessa FINRES-Vet-seurannassa seurataan vuonna 2019 resistenttien bakteerien esiintymistä sioissa sekä sian- ja naudanlihassa. Lisäksi seurataan kampylobakteerien resistenssiä teurasbroilereilla sekä ESBL-bakteerien esiintymistä maahantuotavista siipikarjaparvista.
  • Vuoden 2018 aikana Ruokavirastossa (entisessä Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa) selvitettiin MRSA- ja ESBL-bakteerien esiintymistä mm. tuontikoirissa ja lemmikkien raakaruoassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 14.12.2019