Clostridium botulinum

Elintarvikevälitteiset epidemiat

Elintarvikevälitteiset Clostridium botulinum -epidemiat vuodesta 2000 (pdf)

2013

Vuonna 2013 todettiin yksi Clostridium botulinum -bakteerin aikaansaama tartunta. Tartunnan elintarvikelähde ei pystytty todentamaan, mutta lämminsavulohta tai savulohipizzaa epäiltiin tartunnanaiheuttajaksi. Todennäköisesti kyse oli säilytysaika- ja lämpötilavirheestä.

2011

Kaksi henkilöä sairastui botulismiin viittaavin oirein nautittuaan mantelitäytteisiä säilykeoliiveja. Toinen henkilöistä menehtyi. Kolmas henkilö, joka söi vain hyvin pienen määrän oliiveja, sairastui ripuliin. PCR:llä ja hiirillä suoritetuissa tutkimuksissa oliiveissa todettiin Clostridium botulinum-tyyppi B ja sen neurotoksiini. Oliiveja tutkittiin useista saman säilykeoliivierän purkeista, mutta botulinumtoksiinia todettiin vain sairastuneiden kotona olleista oliiveista. Monet erän säilykepurkeista vuotivat ja silmämääräisesti tarkasteltuna niiden sisältö todettiin pilaantuneeksi. Tapauksesta tarkempi raportti Eurosurveillancen internetsivuilta. 

2009 

Syyskuun alussa todettiin Ranskassa kolmella samaan perheeseen kuuluvalla henkilöllä Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttama botulismi, jonka lähteeksi epäiltiin Suomesta ostettua lämminsavusiikaa. Tyhjiöpakattu kala oli ostettu itäsuomalaisesta vähittäiskaupasta  elokuun lopussa, kuljetettu lentokoneella Ranskaan yksityishenkilön toimesta ja syöty kaksi  viikkoa myöhemmin viimeisenä käyttöpäivänä. Matkan ajan kalaa oli säilytetty kylmälaukussa tuntemattomassa lämpötilassa 14 tunnin ajan ja tämän jälkeen kotona jääkaapissa. Ennen  ruokailua kalaa ei ollut kuumennettu. 

Sairastuneiden syömää kalaa ei ollut jäljellä tutkimuksia varten. Suomessa tehdyissä tutkimuksissa päivää myöhemmin savustetusta, saman kalaerän kalasta tehdyssä PCR- tutkimuksessa ei todettu C. botulinum -bakteeria. Valvontaviranomaisten tekemissä tarkastuksissa kalan myyneessä vähittäiskaupassa tai kalalaitoksessa ei havaittu puutteita.

2006 

Clostridium botulinum aiheutti heinäkuussa 2006 yhden epidemian, jossa sairastui kaksi henkilöä samasta perheestä. Välittäjäelintarvikeena oli todennäköisesti lämminsavusiika, joka oli ostettu pakattuna paikallisesta marketista. Kalan viimeinen käyttöpäivä oli viikon päästä syömisajankohdasta. Kalan alkuperämaa oli Kanada, se oli toimitettu Suomeen pakastettuna. Sulatus ja savustus sekä valmiin tuotteen pakkaus tapahtui kotimaisessa laitoksessa.

Talousvesivälitteiset epidemiat

Ei todettuja talousvesivälitteisiä epidemioita vuodesta 2000.