Useita Cryptosporidium-tartuntoja Pohjanmaalla

5. joulukuuta 2018

15.9.2016

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto on tiedottanut  Cryptosporidium-alkueläimen aiheuttamasta epidemiasta ihmisillä. Myös Ilmajoen ja Kurikan alueella useita henkilöitä on sairastunut vesiripuliin, joissa taudin aiheuttajaksi on paljastunut  Cryptosporidium parvum -laji.

THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu helmi–syyskuun aikana 29 Cryptosporidium-tartuntaa Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiireistä. Vuonna 2015 alueella todettiin vain kuusi Cryptosporidium-tartuntaa. Viime vuosina Suomessa on todettu 20–30 tapausta vuodessa.

Cryptosporidium parvum on yleinen ripulin aiheuttaja 1–2 viikon ikäisillä vasikoilla. Ihminen voi saada tartunnan ripulia sairastavasta vasikasta tai ihmisestä. Tartunnan voi myös saada ulosteella saastuneesta elintarvikkeesta tai juomavedestä.

Tartunnanlähteitä kartoitetaan Pohjanmaan sairaanhoitopiirien, Eviran sekä THL:n yhteistyönä. Evira tutkii vasikkaripulinäytteistä kryptosporidit ja seuraa  C. parvum -tartunnan esiintymistä nautatiloilla.

Lisätietoa

Mikä on cryptosporidium? (THL) 
Kryptosporidioosi (Zoonoosikeskus) 
Cryptosporidium parvum eläimillä (Ruokavirasto)