Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset - ohje toimijoille on päivitetty

2. lokakuuta 2020

  • Ohjeen tekstiin on tehty lainsäädännön muutoksiin liittyviä päivityksiä, esimerkiksi omavalvontasuunnitelma- termi on poistettu ja eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinakauppatuontia koskeva kohta on päivitetty elintarvikelain muutoksen mukaisesti.
  • Listeriasäilyvyystutkimuksen lämpötilaa on päivitetty komission ohjeen muutoksen mukaiseksi ja liitteiden analyysimenetelmiä on päivitetty mikrobikriteeriasetuksen muutoksen mukaisesti.
  • Ohjeeseen on lisätty Ruokaviraston suositus graavi- ja kylmäsavukalan enimmäissäilyvyysajasta pienimuotoisessa toiminnassa, jos säilyvyystutkimuksia listerian varalta ei ole tehty.
  • Liitteiden näytteenottosuosituksiin on lisätty mediumpaistettuina myytäviä jauhelihapihvejä koskevat EHEC-näytteenottosuositukset sekä kala-alan elintarvikehuoneistoa ja kalakauppoja koskevat kokoluokat.
  • Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinakauppatuonnin näytteenotto on jaoteltu vaadittuihin salmonellanäytteenottoihin sekä muihin suositeltuihin näytteenottoihin.
  • Itujen näytteenottoliitteeseen on lisätty myös versot ja krassit.

Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset - ohje toimijoille (pdf)

Liite 1 Liha-alan laitos (pdf)
Liite 2 Kala-alan laitos (pdf)
Liite 3 Maitoalan laitos (pdf)
Liite 4 Munapakkaamo ja munatuotelaitos (pdf)
Liite 5 Kasvistuotteita valmistava elintarvikehuoneisto (pdf)
Liite 6 Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinakauppatuonti (pdf)
Liite 7 Leipomot ja konditoriat (pdf)
Liite 8 Elintarvikkeiden valmistus elintarvikehuoneistossa (pdf)
Liite 9 Vähittäismyyntipaikka (pdf)
Liite 10 Itujen, versojen ja krassien tuotanto (pdf)

Liitteissä 5-9 käytetään Eviran ohjeen 10503/2 Elintarvikehuoneiston riskiluokitus ja valvontatarpeen määrittäminen mukaisia toiminta- ja riskiluokkia (ohjeen taulukko 2.) (pdf)