Katso-tunniste mahdollistaa asioinnin organisaation nimissä

Jos asioit Hyrrässä sellaisen yhdistyksen tai yhdistyksen nimissä, jossa usealla henkilöllä on nimenkirjoitusoikeus, tee tarvittavat valtuutukset Katso-palvelussa.

Näin pääset alkuun:

  1. Perusta ensin Katso-tunniste osoitteessa yritys.tunnistus.fi. Katso-palvelussa organisaatiosi pääkäyttäjä antaa valtuudet täyttää hakemusta ja allekirjoittaa hakemukset sähköisesti yrityksen tai yhdistyksen nimissä.
  2. Tämän jälkeen kirjaudut Hyrrään omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla (HST-kortti). Kun kirjaudut Hyrrään, järjestelmä varmistaa automaattisesti Katso-palvelusta, että sinulla on valtuus toimia yrityksen tai yhdistyksen edustajana Hyrrässä.
  3. Tämän jälkeen asiointi Hyrrässä voi alkaa.

Nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö eli Katso-pääkäyttäjä voi palvelussa antaa muille organisaation käyttäjille erilaisia Hyrrä-asiointirooleja:

  • Hyrrä-hakija, joka voi selata, täyttää ja lähettää organisaation tuki- ja maksuhakemuksia Hyrrässä (vastaa allekirjoitusta). 
  • Hyrrä-selaaja, joka voi selata organisaation tuki- ja maksuhakemuksia.
  • Hyrrä-avustaja, joka voi selata ja täyttää hakemusta ja lomakkeita, mutta ei ole oikeutettu jättämään niitä viranomaiskäsittelyyn.

Yritykselläsi tai yhdistykselläsi tulee olla Y-tunnus, jotta sille voidaan perustaa Katso-tunniste. Katso-palvelun käyttö on organisaatioille ilmaista.

Katso-tunnistetta käytetään nykyisin hyvin yleisesti yritysten, yhteisöjen ja julkishallinnon organisaatioiden tunnistamiseen erilaisissa sähköisissä asiointipalveluissa. Katso-palvelu on käytössä jo noin 300 000 organisaatiolla. Lisätietoja saat osoitteesta yritys.tunnistus.fi ja Verohallinnon sivulta vero.fi/katso

Sivu on viimeksi päivitetty 20.5.2020