Katso-tunnistautuminen poistuu vuodenvaihteessa ja Katso-valtuutus vaiheittain vuoden 2020 aikana

3. lokakuuta 2019

Verohallinnon tarjoama Katso-tunniste poistuu käytöstä vuodenvaihteessa ja Katso-valtuutus korvataan vaiheittain vuoden 2020 aikana Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-tunnistautumisella ja -valtuutuksella. Muutos koskee Ruokaviraston Hyrrä- ja Nekka-asiointipalveluja sekä Elintarvikeilmoitusten lomakepalvelua.

Nekka-palvelussa on käytetty Katso-tunnistetta palveluun tunnistautumiseen, mutta Hyrrä käyttää tunnistautumisessa jo nyt Suomi.fi-tunnistautumista. Molemmissa asiointipalveluissa Katso-valtuutusta on käytetty siihen, että henkilö voi asioida sähköisesti yrityksen, yhdistyksen tai muun organisaation edustajana.

Ensimmäisessä vaiheessa Suomi.fi-valtuutus tulee koskemaan kaupparekisteriin kuuluvia yrityksiä. Näiden yritysten, kuten maaseudun yritystukien tai maatilan investointitukien hakijoiden, tulee tehdä Suomi.fi-valtuutus jo tämän vuoden puolella. Julkaisemme tähän tarkemmat ohjeet heti, kun aikataulu käyttöönotolle on vahvistunut. Julkaisemme samalla omat Suomi.fi-valtuuskoodimme, jotka asiointipalvelun käyttäjä tarvitsee tehdäkseen valtuutuksen.

Organisaatiot, joiden edustajaa ei ole rekisteröity kaupparekisteriin, jatkavat Katso-valtuutuksen käyttöä asioinnissa vuoden 2020 puolellakin. Tämä koskee muun muassa seurakuntia, elinkeinoyhtymiä ja julkisia organisaatioita. Siitä, milloin Katso-valtuutus vaihtuu Suomi.fi-valtuutukseen näiden organisaatioiden osalta, tiedotetaan myöhemmin.

Elintarvikeilmoitusten lomakepalvelu siirtyy myös käyttämään Suomi.fi-tunnistusta ja -valtuutusta. Aikataulusta ja tarkemmista tiedoista tiedotetaan, kun ne ovat tarkentuneet.

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Hyrrä-palvelun osalta
Tietojärjestelmäasiantuntija Merja Pahkasalo
040 517 7939

Nekka-palvelun osalta
Ylitarkastaja Jenni Anttila
050 465 8791

etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi