Kasvit: valvonta

Kasvintuotannon prosessien tavoitteena on varmistaa kotimaisen tuotannon edellytykset ja kilpailukyky torjumalla ja hävittämällä vaarallisia kasvintuhoojia, varmistamalla tuotantopanosten (siementen, lisäys- ja taimiaineistojen, metsänviljelyaineistojen, lannoitteiden ja maanparannusaineiden) vaatimustenmukaisuus, turvallisuus ja laatu, järjestämällä viljan interventiovastaanoton valvonta, torjumalla hukkakauraa, testaamalla kasvilajikkeita, ja vastaamalla kasvinjalostajanoikeudesta sekä Suomen kansallisen lajikeluettelon valmistelusta ja julkaisusta.

Valvonnan toimeenpano perustuu valvontasuunnitelmaan. Ruokavirasto ohjaa muiden viranomaisten tekemää valvontaa ja valvontatyötä tekee mm. Ruokavirasto, ELY-keskukset ja valtuutetut tarkastajat. Valvonnan toimeenpano on kuvattu elintarvikeketjun monivuotisessa kansallisessa valvontasuunnitelmassa (VASU) ja valvonnan tulokset raportoidaan vuosittain.