Havaitse ja torju rikkakananhirssi ja viherpantaheinä ajoissa

7. kesäkuuta 2024

Rikkakananhirssi

Haitalliset rikkakasvit rikkakananhirssi ja viherpantaheinä ovat yleistymässä ilmastonmuutoksen myötä. Kuluvan kasvukauden toukokuu oli hyvin lämmin ja olosuhteet ovat olleet  suotuisia näille lajien kasvamiseen ja leviämiseen. On erittäin tärkeää havaita nämä lajit ajoissa, jotta ne eivät pääse yleistymään viljelyksillä. Vaarana on myös, että lajit leviävät koneiden tai eläinten välityksellä.

Molemmilla lajeilla yksittäinen yksilö voi tuottaa tuhansia siemeniä, jotka voivat säilyä pellon siemenpankissa vuosikausia. Tämän takia ne ovat hankalia hävittää. Lajeilla esiintyy myös resistenssiä kasvinsuojeluaineille.

Kitkentä juurineen ja kerättyjen kasvien polttaminen on tehokkain torjuntakeino. Mikäli levintää on päässyt jo tapahtumaan,  joudutaan turvautumaan kasvinsuojeluruiskutuksiin. Muista tarkkailla viljelystä useita kertoja kasvukauden aikana ja uusi toimenpiteet tarvittaessa.

Rikkakananhirssiä pellolla

Rikkakananhirssin kukinto

Rikkakananhirssin lehden keskellä kulkee vaalea raitaRikkakananhirssin lehden keskellä kulkee vaalea raita

Mikäli havaitset näitä taikka muita vieraslajeja niin tee niistä ilmoitus vieraslajiportaaliin osoitteessa vieraslajit.fi. Samassa osoitteessa voit opetella tunnistamaan myös muita hankalia vieraslajeja.

Lue lisää ruokavirasto.fi-sivustolta:
Blogi: Rikkakananhirssi – vaikea ylittää haitallisuudessa

Blogi: Kananhirssi ja pantaheinä yleistyvät rikkakasveina

Blogi: Rikkakananhirssin torjunta – kooste toimenpiteistä

Tunnista ja torju rikkakananhirssi -video

Tukes: Kasvinsuojeluainerekisteri