Suomi.fi-valtuutus

Sähköinen asiointi organisaation puolesta tapahtuu Suomi.fi-valtuudella. Jos organisaation tiedot saadaan kaupparekisteristä tai YTJ:stä, voi organisaation nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö asioida sähköisesti organisaation nimissä ilman erillisiä valtuuksia. Myös niissä yhdistyksissä, joille on merkitty yhdistysrekisterissä vain yksi nimenkirjoittaja, voi yhdistyksen nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö asioida sähköisesti yhdistyksen nimissä ilman erillisiä valtuuksia. Jos asioimaan halutaan valtuuttaa sellainen henkilö, jolla nimenkirjoitusoikeutta ei ole, tulee nimenkirjoitusoikeuden omaavan henkilön tehdä valtuudet Suomi.fi-palvelussa.

Ohje: Näin teet Suomi.fi-valtuutuksen

Tietoa valtuutuksista

Valtuutusta ei voi tehdä suoraan Suomi.fi-palvelussa seuraavissa tapauksissa:

  • jos organisaatiota ei ole merkitty kaupparekisteriin eikä YTJ:ään (esimerkiksi kunnat, oppilaitokset, seurakunnat ja säätiöt)
  • jos yhdistyksen sääntöihin on merkitty useampi allekirjoittaja yhdessä.

Näissä tapauksissa tee ensin valtuushakemus virkailijavaltuuttamispalvelun kautta. 

Ohje: näin teet valtuushakemuksen virkailijavaltuuttamispalveluun

Mikä on Suomi.fi-valtuus?

Valtuus tarkoittaa sitä, että jollakin henkilöllä on tai henkilölle on annettu oikeus asioida yrityksen, yhdistyksen tai muun organisaation nimissä. Valtuuden saanut henkilö tunnistautuu Hyrrä-asiointipalveluun omilla pankkitunnuksillaan, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Hyrrä saa Suomi.fi-valtuudesta tiedon siitä, mitä henkilö voi Hyrrässä tehdä organisaation nimissä. Henkilölle voidaan antaa esimerkiksi oikeudet katsella, valmistella, täyttää tai lähettää hakemus Hyrrässä.

Nämä tiedot tarvitset tehdäksesi valtuudet

Valtuuttaja tarvitsee tiedot Hyrrän asiakaskategoriasta ja valtuuskoodeista, jotta voi tehdä valtuudet Hyrrään.

Valitse asiakaskategoriaksi: Maaseudun tuet ja etuudet

Valitse valtuuskoodiksi jokin seuraavista:

  • Maaseudun ja kalatalouden tukien ja korvauksien hakeminen: tällä valtuudella voi täyttää, allekirjoittaa ja lähettää hakemuksen.
  • Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvaushakemusten valmistelu: tällä valtuudella voi avustaa hakemuksen täyttämisessä, mutta ei allekirjoittaa eikä lähettää hakemusta. Tätä valtuutta voi käyttää esimerkiksi neuvoja tai tilitoimisto.
  • Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvaustietojen katselu: tällä valtuudella voi vain tarkastella hakemuksia, ei täyttää, allekirjoittaa eikä lähettää hakemuksia

YritysSuomi-puhelinpalvelu auttaa

YritysSuomi-puhelinpalvelu auttaa Suomi.fi-valtuutuksen käyttöönotossa: puh. 0295 020 500 (pvm/mpm), arkisin klo 9.00–16.15.

Sivu on viimeksi päivitetty 26.1.2023