Vipu-ohje: Eläinmääräilmoitus 2023

Julkaisupäivä: 5. tammikuuta 2024

Kirjautuminen ja käyttäjäoikeudet

Pääset kirjautumaan Vipu-pal­ve­luun selausoikeuksilla, mutta asiointia varten tarvitset asi­oin­ti­oi­keu­det. 

Kirjaudu Vipu-palveluun osoitteessa: https://vipu.ruokavirasto.fi. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, mo­bii­li­var­menteella tai sähköisellä henkilökortilla.

  • Jos tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla, palvelu oh­jaa si­nut pank­ki­si kir­jau­tu­mis­ik­ku­naan. Lisätietoa pankkitunnuksilla tunnistautumisesta saat oman pankkisi verkkosivustolta. Verkkopankkitunnuksiasi käytetään ainoastaan tunnistautumiseen, pankkitietosi eivät välity Vipu-palveluun.
  • Mo­bii­li­var­men­teen käy­tös­tä saat oh­jeet oman mat­ka­pu­he­lin­o­pe­raat­to­ri­si verk­ko­sivuilta tai osoit­tees­ta mo­bii­li­var­men­ne.fi.
  • Jos kirjaudut HST-kortilla, valitse Var­men­ne­kort­ti ja käy­tä tun­nis­tau­tu­mi­seen var­men­ne­kort­tia ja kor­tin­lu­ki­jaa.

Hae käyttöoikeuksia

Voit hakea ja perua käyttäjäoi­keuk­sia lo­mak­keel­la 457. Kokonaan uuden maatilan asiointioikeuksia voit hakea lomakkeella 456.

Ensisijaisena viljelijänä voit valtuuttaa myös itse muita käyttäjiä ja perua valtuutuksia Vipun Maatila-valikon Käyttöoikeudet-osiossa.

Valtuuta toinen henkilö

Sähköinen asiointi edellyttää, että yksi henkilö valtuutetaan allekirjoittamaan sähköinen tukihakemus muiden puolesta.  Asiointioikeudet ovat yleensä ensisijaisella viljelijällä. Sähköisessä asioinnissa voit valtuuttaa esimerkiksi neuvojan asioimaan puolestasi. Neuvojan sähköisestä valtuuttamisesta on kerrottu tarkemmin Peltotukien hakuoppaan luvussa Tukien hakeminen.

Voit ottaa yhteyttä verkkoasiointia ja Vipu-pal­ve­lun käyt­töä kos­ke­vis­sa ky­sy­myk­sis­sä oman yhteistoiminta-alueesi tai ELY-keskuksesi sähköisen tukihaun asiantuntijaan, jolta saat apua käyttöoikeuksiin, sovelluksen käyttämiseen ja hakemusten lähettämiseen liittyvissä kysymyksissä. Yh­tey­den­otto ta­pah­tuu klikkaamalla Vipu-palvelussa Käy­tön tuki -koh­taa. Näyttöön avau­tuu yh­tey­den­otto­sivu, jos­sa voit valita, haluatko apua säh­kö­pos­tit­se vai pu­he­li­mit­se.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 1: Sivun alalaidasta Käytön tuki -kohdasta löydät kuntasi tai ELY-keskuksesi yhteystiedot.

Ota yhteyttä

Hae yhteistoiminta-alueesi

Avaa tiedosto PDF-lukuohjelmassa, yleisesti käytössä on Adobe Acrobat Reader. Pääset tarvittaessa lataamaan lukuohjelman osoitteesta adobe.com/fi/acrobat/pdf-reader.html. Valitse Tiedosto → tulosta → tulostimeksi valitse Microsoft Print to PDF → tulosta. Tämän jälkeen pääset tuottamaan tiedoston kokonaan uutena PDF-tiedostoversiona. Lopuksi ohjelma kysyy tuon tulosteen eli tiedoston tallentamisesta. Tallenna tiedosto omalle koneelle tai työpöydällesi. Vie se sitten normaaliin tapaan Vipuun.

Jos PDF-lukuohjelma on jokin muu kuin Acrobat Reader, käytä sen ohjelman uuden tiedostoversion luontitoimintoa. Tiedoston luonti onnistuu myös esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelman avulla.Kuvassa teksti: Avaa tiedosto PDF-lukuohjelmassa. Yleisesti käytössä on Adobe Acrobat Reader. Tarvittaessa voit ladata Adobe Acrobat Reader -ohjelman Adoben verkkosivuilta. Tulosta tiedosto valitsemalla tulostimeksi Microsoft Print to PDF. Tallenna tiedosto koneellesi. Tämän jälkeen vie tiedosto normaaliin tapaan Vipuun.

 

1. Eläinmääräilmoituksen tekeminen Vipu-palvelussa vuodelle 2023

Tee Eläinmäärien ilmoitus vuodelle 2023 Vipu-palvelussa 8.1. - 1.2.2024.

Lue ehdot tarkemmin Ruokaviraston verkkosivulta Eläinmääräilmoitus vuoden 2023 eläinmääristä luvusta.  

1.1. Miten pääsen tekemään Eläinmäärien ilmoituksen?

  1. Kirjaudu Vipu-palveluun
  2. Siirry etusivulta Hae tukia ja jätä ilmoituksia kohdasta tekemään Eläinmäärien ilmoitusta
  3. Näet sivulla kaikki tukihaut ja ilmoitukset, joita voit palauttaa sähköisesti. Sivulla näkyvät vain ne hakemukset ja ilmoitukset, joiden haku-/ilmoitusaika on käynnissä, jos valitset kohdan Vain ne joiden hakuaika on meneillään.
  4. Valitse Eläinmäärien ilmoitus

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 1. Valitse ylävalikosta Hae/Ilmoita tai Hae tukia ja jätä ilmoituksia -kohta

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta Sähköisen asioinnin etusivu. Eläinmääräilmoituksen valitseminen. Kuva 2. Valitse asioinnin etusivulta Eläinmäärien ilmoitus

2 Eläintiedot

Eläinmäärien ilmoittaminen koskee seuraavia tukia:

  • Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki
  • Luonnonmukaisen tuotannon korvaus
  • Eläinten hyvinvointikorvaus

Ilmoitusta ei tarvita, jos ilmoitettavia eläimiä ei ole. Vipu-palvelu huomauttaa, mikäli et ole hakenut tukea, joka tarvitsee eläinmääräilmoituksen.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 3. Eläinmäärät-välilehti

2.1 Siipikarja (Eläinten hyvinvointikorvaus, Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki ja Luonnonmukaisen tuotannon korvaus)

Eläinryhmät

Broileri lihantuotantoa varten jalostettu noin 40 tai luonnonmukaisessa tuotannossa yli 81 vuorokauden iässä teurastettu kananpoika

Muniva kana = vähintään 16 viikon ikäinen kana, jonka munantuotanto käytetään kulutukseen tai poikasten tuotantoon. Eläinten hyvinvointikorvauksessa ilmoitetaan vain kanat, joiden munat käytetään kulutukseen.

Broileriemolintu = vähintään 18 viikon ikäinen kana, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon

Kalkkunaemolintu = vähintään 29 viikon ikäinen kalkkuna, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon

Ankkaemolintu = vähintään 25 viikon ikäinen ankka, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon

Hanhiemolintu = vähintään 30 viikon ikäinen hanhi, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon

Fasaaniemo- ja sorsaemolintu = tarhattu, vähintään 26 viikon ikäinen fasaani ja sorsa, jonka munantuotanto käytetään poikasten tuotantoon

Muu siipikarja = kalkkunat, hanhet, ankat, tarhatut sorsat ja tarhatut fasaanit, jotka eivät ole emolintuja

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 4. Eläinmääräilmoitus Siipikarjasta

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 5. Muokkaa siipikarjan eläinmääriä

Pääset lisäämään siipikarjan eläinmäärät kohdasta Muokkaa eläinmääriä.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 6. Valitse eläinryhmä ja anna eläinmäärät

Valitse alasvetovalikosta eläinryhmä, jonka eläinmäärät haluat ilmoittaa.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 7: Eläinmäärien tallentaminen

2.2. Siat (Eläinten hyvinvointikorvaus)

Ilmoita tilasi sikojen eläinmäärät eläinten hyvinvointikorvauksen laskemista varten ajalta 1.1.–1.12.2023.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 8: Siat (eläinten hyvinvointikorvaus)

Eläinmäärät kannattaa ensisijaisesti tuoda suoraan sikarekisteristä valitsemalla ”Tuo tiedot sikarekisteristä”. Kopioitu tieto näkyy solussa tekstinä ”R”. Solun tietoa voit tämän jälkeen muuttaa tarvittaessa manuaalisesti, mutta tukilaskennassa eläinmääräilmoituksen tiedon on vastattava sikarekisterin tietoa tai muuten tukeen tulee leikkauksia.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 9. Ilmoita sikojen eläinmäärät

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 10: Tuo eläinmäärät sikarekisteristä

Jos haluat muokata eläinmääriä, valitse eläinryhmä ja tallenna. Tämän jälkeen voit lisätä tai muuttaa kuukauden 1. päivän määriä.  

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 11. Sikojen eläinryhmien näkymä.

Taulukon alapuolella olevasta painikkeesta pääset tarvittaessa muokkaamaan eläinmääriä. Muista kuitenkin, että tukilaskennassa sikarekisterin tiedon tulee vastata eläinmääräilmoituksen tietoa. Eli laita ensin sikarekisterin tiedot kuntoon koko vuoden osalta ja kopioi ne sitten tänne tai jos aikaisempi tieto on jo pohjana, päivitä uusi tieto taulukon yläosan painikkeesta ”Päivitä tiedot sikarekisteristä”, jolloin kaikki taulukon tieto korvaantuu sikarekisterin tiedoilla.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 12. Päivitä sikojen määrä sikarekisteristä

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 13. Muokkaa sikojen eläinmääriä

Sioilla jää kustakin eläinryhmästä pois kaksi pienintä kuukauden 1. päivän arvoa, jolloin korjatuksi keskiarvoksi tulee jäljelle jäävien kymmenen kuukauden eläinmäärien keskiarvo.

2.3 Teuraseläimet: siat, kalkkunat ja broilerit (Eläinten hyvinvointikorvaus, olosuhteiden parantaminen – toimenpiteet)

Ilmoita teurastettujen lihasikojen ja hännänpuremien määrät puolivuosittain. Nämä tiedot saat teurastamon raportilta. Liitä myös puolivuosittaiset raportit mukaan eläinmääräilmoitukseen.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustagKuva 14. Teurastettujen lihasikojen puolivuosittaisten määrien ilmoittaminen

Ilmoita teurastettujen kalkkunoiden ja ilmapussitulehduksen kokoruhohylkäyksien määrät (kpl) puolivuosittain. Nämä tiedot saat teurastamon raportilta. Liitä myös puolivuosittaiset raportit mukaan eläinmääräilmoitukseen. 

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 15. Teurastettujen kalkkunoiden puolivuosittaisten määrien ilmoittaminen

Ilmoita teurastettujen broilereiden, jalkapohjatulehduspisteiden painotettu määrä sekä vesipöhön määrä  puolivuosittain. Nämä tiedot saat teurastamon yhteenvetoraportilta. Liitä myös puolivuosittaiset raportit mukaan eläinmääräilmoitukseen.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 16. Esimerkki 1. Alkuvuoden teuraserien tulokset. Punaisella Vipussa ilmoitettavat tiedot.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 17. Teurastettujen broilereiden puolivuosittaisten määrien ilmoittaminen.

Liitteen lisääminen

Voit lisätä puolivuosittaiset teurasraportit Lisää liite -toiminnolla. Valitse tiedosto -> Lisää liite.

Huomioi, että sähköinen liite voi olla korkeintaan 5 Mb kokoinen ja sen tulee olla PDF-muodossa. Jos perut sähköisen ilmoituksen muuttaaksesi tietoja ja lähetät ilmoituksen tämän jälkeen uudestaan, muista lähettää myös kaikki sähköiset liitteesi uudestaan. Liitteiden toimittaminen on tuen maksun edellytys.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 18. Teurasraporttien lisääminen

Väärän liitteen voit poistaa Poista liite -painikkeella. Tallenna lisäämäsi liitteet Tallenna -painikkeella.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 19. Lisätty teurasraportti

2.4 Yhteisön eläimet tai yhteisön osallisen eläimet (Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki ja Luonnonmukaisen tuotannon korvaus)

Luonnonmukaisen tuotannon korvauksessa voit laskea yhteisömuotoisen yrityksen eläimet tilasi eläinmäärään mukaan, jos sinulla tai perheyrityksesi jäsenillä on ollut määräysvalta kyseisessä yhteisömuotoisessa yrityksessä viimeistään 30.4.2022 ja jos yhteisömuotoinen yritys ei käytä eläimiään oman tilansa eläintiheyden laskennassa.

Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotetussa tuessa voit laskea yhteisömuotoisen yrityksen eläimet tilasi eläinmäärään mukaan, jos sinulla tai perheyrityksesi jäsenillä on ollut määräysvalta kyseisessä yhteisömuotoisessa yrityksessä viimeistään 15.6.2022, ja jos yhteisömuotoinen yritys ei käytä eläimiään oman tilansa eläintiheyden laskennassa.

Täytä tämä kohta kahdessa tapauksessa:

1) jos haluat laskea eri tilatunnuksella toimivan yhteisömuotoisen yrityksen eläimet mukaan oman tilasi eläinmäärään tai

2) jos haluat laskea määräysvaltaa käyttävän yhteisön osallisen hallinnassa olevat eläimet mukaan yhteisömuotoisen tilan eläinmäärään.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 20. Ilmoita yhteisön eläimet tai yhteisön osallisen eläimet

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 21. Ilmoita käytätkö yhteisön eläimiä vai yhteisön osallisen eläimiä

Valitse tässä käytätkö yhteisön eläimiä vai yhteisön osallisen eläimiä. Ilmoita tilatunnus ja määräysvaltaa käyttävän osallisen nimi.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 22. Ilmoita yhteisön osallinen

Liitteen lisääminen

Voit toimittaa todisteet yhteisön määräysvaltaa käyttävästä osallisesta sähköisesti ilmoituksen liitteenä, ellet ole toimittanut sitä jonkin muun tuen hakemisen yhteydessä. Lisää liite painamalla ensin Valitse tiedosto-painiketta. Valitse tiedosto ja paina Lisää liite. Väärän liitteen voit poistaa Poista liite -painikkeella.

Huom. Sähköinen liite voi olla korkeintaan 5 Mb kokoinen ja sen tulee olla PDF-muodossa. Jos perut sähköisen ilmoituksen muuttaaksesi tietoja ja lähetät ilmoituksen tämän jälkeen uudestaan, muista lähettää myös kaikki sähköiset liitteesi uudestaan. Liitteiden toimittaminen on tuen maksun edellytys.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 23. Lisää Määräysvallan osoittaminen liitteet

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 24. Ilmoita yhteisön tai yhteisön osallisen eläinmäärät

Poiminta eläinrekistereistä

Luonnonmukaisen tuotannon korvauksessa, jos haluat käyttää oman tilasi eläintiheyden laskennassa myös yhteisömuotoisen yrityksen hallinnassa olleiden nautojen, lampaiden, vuohien ja/tai sikojen eläinmäärää, merkitse rasti sen eläinlajin/niiden eläinlajien kohdalle, jotka haluat poimittavan eläinrekistereistä.

Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotetussa tuessa, jos haluat käyttää oman tilasi eläintiheyden laskennassa myös yhteisömuotoisen yrityksen hallinnassa olleiden sikojen eläinmäärää, merkitse rasti sen eläinlajin kohdalle, jotka haluat poimittavan eläinrekistereistä.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 25. Rekisterieläimet  

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 26. Ilmoituseläimet

3. Yhteenveto ja lähetys

Lähetä ilmoitus käsiteltäväksi Yhteenveto ja lähetys -välilehdellä 

  1. Sähköpostikenttään esitäytetään ensisijaisen viljelijän sähköpostiosoite Vipun osallisen tiedoista. Saat ilmoittamaasi osoitteeseen vahvistusviestin onnistuneesti lähetetystä ilmoituksesta. Voit lisätä useamman sähköpostiosoitteen + Lisää uusi sähköpostiosoite kohdasta.
  2. Lähetä käsiteltäväksi -painike aktivoituu, kun olet täyttänyt sähköpostiosoitteen vahvistus-viestiä varten.
  3. Tarkista ilmoituksella tallentamasi tiedot
  4. Lähetä ilmoitus käsiteltäväksi.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 27. Yhteenveto ja lähetys -välilehti

Lähettämisen jälkeen

  1. Paina Tulosta yhteenveto -painiketta.
  2. Tarkista, että avautuvan sivun ylälaidassa on tieto ilmoituksen lähettämisestä käsiteltäväksi ja lähetysaika. Jos ilmoitusta ei ole lähetetty, yhteenvetotulosteen oikeassa yläreunassa näkyy punaisella teksti ”esikatseluversio”.
  3. Voit tallentaa yhteenvedon koneelle tai tulostaa sen.
  4. Palaa sähköisen asioinnin etusivulle tai sulje Vipu-palvelu.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 28. Eläinmääräilmoituksen yhteenvetotuloste

4. Lähetyksen peruuttaminen ja tietojen muuttaminen

Voit muuttaa ilmoittamiasi tietoja lähettämisen jälkeen menemällä uudelleen sähköisen asioinnin Eläinmäärien ilmoitus -osioon niin kauan kun ilmoitusaika on käynnissä.

  1. Peruuta palauttamasi ilmoitus Yhteenveto ja lähetys -välilehdellä painamalla Peruuta lähetys -painiketta. Saat ilmoittamaasi osoitteeseen vahvistusviestin peruutuksesta.
  2. Palaa edellisille välilehdille ja muuta haluamiasi tietoja.
  3. Muista lähettää ilmoitus uudelleen, kun olet saanut muutokset tehtyä.

Kuvakaappaus Vipu-palvelustaKuva 29. Kuva lähetyksen peruuttamisesta