Koulujakelun tiedotteet 2024

Koulujakelun tiedote 1/2024

Julkaisupäivä 19. kesääkuuta 2024.

Koulujakelujärjestelmän toimeenpano muuttuu kahdella tavalla lukuvuonna 2024–2025

  1. Jatkossa sinun pitää ennen tukihakemuksen lähettämistä painaa Otanta-painiketta. Tämän jälkeen Nekka luo tukihakemukselta otannan toimipisteistä ja/tai kokoonpanoista, joista sinun tulee toimittaa hakemuksen mukaan laskut tai kuormakirjat hakemusajalta. Liitä liitteet hakemukselle ja lähetä tukihakemus sen jälkeen käsiteltäväksi.
    Muutos koskee sekä koulumaito- että kouluhedelmätukihakemuksia.
    Huomaathan, että toimitetut tuotemäärät ja kouluhedelmätuen osalta hinnat voi osoittaa ainoastaan laskuilla ja/tai kuormakirjoilla.

  2. Kouluhedelmätuen osalta otamme käyttöön viitehinnan. Viitehinta perustuu Luonnonvarakeskuksen tuottamiin laskelmiin tuotteiden keskimääräisistä hinnoista.

    Ilmoitat jatkossakin tukihakemuksella alimman arvonlisäverottoman kilohinnan tuotteelle. Tuki maksetaan ilmoittamasi hinnan mukaan. Jos ilmoittamasi hinta ylittää tuotteen viitehinnan, Nekka tekee vähennyksen automaattisesti, ja maksamme tuen viitehinnan mukaisesti.

    Viitehinnasta on säädetty valtioneuvoston asetuksessa 298/2024.

Lukuvuositietojen toimittaminen lukuvuodelle 2024–2025

Jos olet valtuuttanut koulumaito- tai kouluhedelmätuen hakemisen toimittajalle, muista ilmoittaa lukuvuositiedot lukuvuodelle 2024–2025 viimeistään 15.8.2024. Ilmoita oppilasmäärä, tukeen oikeuttamattomien ruokailijoiden määrä ja koulu-/toimintapäivät sähköisesti Nekka-asiointipalvelun kautta.

Jos haet tuen itse, sinun ei tarvitse lähettää tietoja elokuussa. Lukuvuositietojen lähettäminen koskee ainoastaan toimittajahaussa mukana olevia asiakkaita. Ilmoitat lukuvuositiedot vasta tukihakemuksella.

Muistathan, että ilmoitat lukuvuositiedot syksyn alussa kirjoilla olleiden määrien mukaan. Nämä lukuvuositiedot ovat voimassa koko lukuvuoden ajan, eikä sinun tarvitse ilmoittaa keväälle uusia tietoja. Jos toimipisteessä tapahtuu kuitenkin merkittävä muutos (remontti, uusi ryhmä aloittaa, ryhmä lopettaa tms.), ole meihin yhteydessä.

Kouluhedelmätukea saa koko lukuvuoden ajalta

Myös ensi lukuvuonna kouluhedelmätukea saa koko lukuvuoden ajalta. Kouluhedelmätukeen ovat oikeutettuja lapset päiväkodeissa, perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Voit hakea tukea 1.8.−31.12.2024 ja 1.1.−31.7.2025 toimitetuista tuotteista. Tukikelpoisia tuotteita ovat tavanomaisesti tai luonnonmukaisesti tuotetut kurkku, porkkana, tomaatti, kyssäkaali, omena ja herukat, mansikka, mustikka, vadelma, puolukka ja näiden marjojen marjaseokset, banaani ja mandariini, klementiini ja satsuma.

Tuotteiden pitää olla tuoreita, myös pakasteet käyvät. Voit halutessasi ostaa tuotteet esimerkiksi valmiiksi raastettuna tai pilkottuna. Tuotteita ei saa käyttää ruoanvalmistukseen, eikä niistä saa sekoittaa salaattia. Tuotteisiin ei saa myöskään lisätä suolaa, sokeria tai rasvaa. Tukea maksetaan tavanomaisesti tuotetuille tuotteille 40 % arvonlisäverottomasta ostohinnasta ja luomutuotteille 55 % arvonlisäverottomasta ostohinnasta.

Koulumaitotuen tukitasot

Lukuvuonna 2024–2025 koulumaitotuen tukitasot pysyvät ennallaan. Tavanomaisesti tuotetulle rasvattomalle maidolle ja piimälle maksetaan tukea 0,16 euroa/litra ja luonnonmukaisesti tuotetulle rasvattomalle maidolle 0,32 euroa/litra. Muistathan, että tuotteiden pitää sisältää D-vitamiinia.

RuokaTutka-kampanja tarjoaa työkaluja oppitunneille

RuokaTutka-kampanjan tarkoitus on tukea kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuvaa ruokakasva-tusta. Sivustolta löytyviä materiaaleja voi vapaasti käyttää ja ne vastaavat sisällöltään opetussuunnitelmaa. Monipuoliset materiaalit käsittävät tekemistä värityskirjoista videoihin, testeistä peleihin ja tehtäviä medialukutaidosta aistitehtäviin. RuokaTutkaan voit tutustua täällä.

Tuotteiden tunnistaminen osaksi koulujakelua

Koulumaito- ja kouluhedelmätuen tukituotteet on laitettava esille niin, että ne ovat tunnistettavissa osaksi Euroopan unionin koulujakelujärjestelmää. Onnistut tässä käyttämällä ruokalassa Ruokatutka-julistetta ja merkitsemällä tuotteet EU-lipulla. EU-lippua voit käyttää esimerkiksi ruokalistassa tukikelpoisten tuotteiden kohdalla, linjaston päädyssä ja/tai tuotteiden tarjoiluastioissa.
Esimerkin EU-lipusta löydät sivuiltamme.

Mikäli sinulla on kysyttävää, autamme mielellämme.

Jenni Anttila, johtava asiantuntija
koulujakelu@ruokavirasto.fi 

Sivu on viimeksi päivitetty 1.8.2024