Uusi nautarekisteri on otettu käyttöön 27.4.2022

Uusi nautarekisteri otettiin onnistuneesti käyttöön 27.4.2022. Asiointisovellukseen voi kirjautua osoitteessa https://nauta.ruokavirasto.fi 

Valtuutuksien osalta saat lisätietoa valtuutuksen ohjeistussivuilta tai valtuutuksen pikaohjeesta.

Nautarekisterisovelluksessa voi esiintyä hitautta suuresta käyttäjämäärästä johtuen. Lähes kaikilla eläintenpitäjillä on pitkän katkon jälkeen ilmoituksia tekemättä ja pyydämme kärsivällisyyttä sovelluksen käyttäjiltä. Jos kirjautuminen ei toimi tai sovellus on hidas, voit yrittää hetken kuluttua uudelleen. Tarvittaessa voit olla yhteydessä nautarekisterin asiakaspalveluun. Kävijämäärien tasaantuessa myös sovelluksen hitausongelmien pitäisi hävitä.

Kaikki käyttökatkon aikana tulleet ilmoitukset ja tilaukset on käyty läpi asiakaspalvelussa, ilmoitukset on tallennettu tai tarvittavia täydennyksiä on pyydetty.

Ohjevideot asiointisovelluksen käyttämiseen

 

Katkot

Käyttöönoton jälkeen voi vielä esiintyä lyhyitä huoltokatkoja, joiden aikana nautarekisteri ei ole käytettävissä. Katkoista pyritään tiedottamaan etukäteen. Käyttökatkojen aikana nautarekisteri sovellus ohjaa automaattisesti tälle sivulle. Katkojen aikana asiakaspalvelu ottaa ilmoituksia vastaan normaalisti. 

12.5.-17.6.2022 välisenä aikana aina torstai aamuisin klo 03-04 käyttökatko

ke 25.5. klo 9.00-10.00

 

Korvamerkkitilaukset

Korvamerkkien tilauksen yhteydessä puhelinnumero tulee syöttää ilman välilyöntejä. Kun puhelinnumero syötetään ilman välilyöntejä Tallenna- painike aktivoituu.  

Vapaita merkkiä tilattaessa on havaittu ongelma tilalla jo olevien neuvonnan korvanumeroiden osalta. Sovellus ei hyppää yli sellaisia korvanumeroita, jotka ovat tilan vapaissa merkeissä. Tarkasti huolellisesti mikä on viimeisin tilan vapaissa merkeissä oleva korvanumero ja tee uusi tilaus niin, että päällekkäisyyttä ei synny. Korvanumero on neuvonnan tieto ja valvonnassa samat korvanumerot tilalla eivät ole ongelma.

 

Rekisteröintikortit

Rekisteröintikortti ei ole virallinen asiakirja, ja sen tulostamiseen tai tuottamiseen ei Ruokavirasto ole enää viime viime vuosina osallistunut. Rekisteröintikortti ja sen toimittaminen vapaiden merkkien luettelon mukana on lopetettu viime vuoden lopulla teurastamoiden ja Mtechin yhteisellä päätöksellä. Asiasta on tiedotettu tammikuun otekirjeellä. Käsittääksemme ko. korttia on pystynyt Minun Maatilastani tulostamaan tämän jälkeenkin.

 

Virheelliset tapahtumat

Virheellisiin tapahtumiin tulevat huomautuksen puutteelisista tai ristiriitaisista ilmoituksista. Huomatukset voivat olla aiheellisisa tai aiheettomia. Ilmoitukset kannattaa katsoa lävitse ja korjata ilmoitusta tarvittaessa tai kuitata ilmoitus aiheettomana pois. Viimeisimmät, 21.4.2022 jälkeen tehdyistä ilmoituksista tulleet, virheilmoitukset kannatta aina tarkastaa

Tietojen siirrossa vanhasta nautarekistä uuteen, on syntynyt aiheettomasti ylimääräisiä virhehuomautuksia. Näitä tullaan siivoamaan pois lähiviikkojen aikana.

Esimerkkejä pois siivottavista ilmoituksista:

1. Luomisilmoitukseen on tullut aiheeton virheilmoitus: "rekisteröimättä jättämisen syy puuttuu". 

2. Tilateurastetun naudan sivutuotteiden hävittäminen raatokeräilyssä on tuonut naudan poistoilmoituksesta virheilmoituksen: "Antamasi poistotapa on ristiriidassa eläimen seuraavan haltijan ilmoitukseen"

 

Virheilmoitukset välitystapahtumissa

Tuottajien osalta välitystapahtuman virheilmoituksissa on usein kyse siitä, että ilmoitukset tulevat rekiseriin ns. väärässä järjestyksessä. Kun tuottaja tekee välitysvasikasta ostoilmoituksen hän saa virheilmoituksen väärästä eläimen myyjästä, jos välitysilmoitusta ei ole tätä ennen tehty. Ristiriita syntyy kun eläin on rekisterin mukaan vielä lähtötilan hallinnassa, mutta ostoilmoituksessa tuottaja ilmoittaa ostaneensa eläimen välittäjältä. On myös paljon tapauksia, joissa välitysilmoitus puuttuu eläimeltä kokonaan, jolloin ilmoitus on aiheellinen. Virheilmoitus ei poistu automaattisesti, vaikka välitysilmoitus myöhemmin tehtäisiinkin, mutta eläinten pitäjä voi ilmoituksen kuitata aiheettomaksi.

Nautarekisterin tuotantoonviennin jälkeen virheilmoituksia on syntynyt myös aiheetta, koska ilmoitusten kellonajoissa on ollut virhettä ja ne ovat tietokannassa väärässä järjestyksessä. Tämä virhe on korjattu 3.5. ja uusia virheitä ei enää kellonaika virheestä johtuen synny.

 

Korvanumerot teurastamoiden tekemissä ilmoituksissa

Teurastamot eivät ole ottaneet käyttöön neuvonnan korvanumeroita. Jos teurastamo tekee tuottajan puolesta eläinvälitykseen liittyvän ostoilmoituksen, ei sen mukana tule naudan korvanumeroa, eli nauta näkyy rekisterissä ostajatilalla ilman korvanumeroa. Jos eläimen korvanumero halutaan rekisterissä näkyville tulee eläintenpitäjän muokata teurastamon tekemää ostotapahtumaa ja lisätä sinne eläimen korvanumero. 

Vanhojen korvanumeroiden näkyminen sovelluksessa

Neuvonnan korvanumero ei ole virallinen nautarekisterin tieto, joten sitä ei ole ollut vanhassa nautarekisterissä. Uuten nautarekisteriin neuvonnan korvanumerot kuitenkin sidosryhmien toiveesta tuotiin. Ennen uuden nautarekisterin käyttöönottoa eläimen viimeisin korvanumero haettiin sen vanhoista nautarekisterin tapahtumista. Jos eläimen korvanumeroa on kuitenkin muokattu neuvonnan järjestelmissä, ei viranomainen ole tästä saanut tietoa ja korvanumeron päivitys ei uudessa nautarekisterissä näy.
 
Ruokavirastolla ei siis välttämättä ole tietoa naudan viimeisimmästä korvanumerosta, emmekä sitä voi järjestelmään päivittää. Eläintenpitäjä voi  korjata korvanumeron oikeaksi muokkaamalla Ruokaviraston nautarekisterisovelluksessa eläimen haltijakohtaisia tietoja tai muokkaamalla korvanumeron eläimen viimeisimpään tapahtumaan. 

Havaitut poikkeustilanteet

Tällä hetkellä ei ole tiedossa laajempia ongelmia. Jos havaitset ongelmia ilmoita niistä nautarekisteri@ruokavirasto.fi 

 

Poikkeamat, jotka on korjattu:

  • Vipu-sovelluksessa nautatiloilla virheellisesti näkyneet lampaat ovat poistuneet Vipu-sovelluksen päivityksen yhteydessä 4.5.
  • Y-tunnuksellisten toimijoiden kirjautumisessa asiointisovellukseen olleet ongelmat on korjattu 28.4
  • Rekisterikyselyiden sisällössä olleet ongelmat on korjattu 28.4.
Sivu on viimeksi päivitetty 24.5.2022