Afrikkalaista sikaruttoa todettu villisioissa Pietarin lähistöllä

21. marraskuuta 2018

18.6.2018

Afrikkalaista sikaruttoa on todettu luonnonvaraisissa villisioissa Leningradin Lugan alueella. Näytteet oli otettu kuudesta villisiasta, jotka löytyivät kuolleena metsästä Lugan alueelta.  Alue sijaitsee noin 350 kilometrin päässä Suomen rajasta. Villisikoja on ilmoitettu olevan alueella noin 150 yksilöä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjällä on raportoitu afrikkalaista sikaruttoa villisioissa lähellä Suomen rajaa, kesysioissa on tavattu afrikkalaista sikaruttoa Leningradin alueella vuonna 2011. 

Afrikkalainen sikarutto on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviävä eläintauti.  Virus aiheuttaa tartunnan saaneissa sioissa verenvuotoja ja kuumetta, lisäksi oireina voivat olla mm. ruokahaluttomuus, apatia, silmä ja sierainvuodot. Taudin oireet voivat olla myös lieviä ja vain osassa sikoja. Tauti ei tartu ihmiseen, mutta aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita levitessään. Afrikkalainen sikarutto tarttuu mm. sikojen ja villisikojen hengitysteiden ja suun kautta, tartunnan saaneista eläimistä terveisiin eläimiin. Epäsuorasti tauti leviää mm. tartunnan saaneen eläimen lihan, lihatuotteiden, sivutuotteiden ja käsittelemättömien metsästysmuistojen välityksellä sekä ruokajätteestä, jossa on tartunnan saaneen sian tai villisian lihaa.

Afrikkalaiseen sikaruttoon ei ole olemassa rokotetta ja sen hävittäminen luonnonvaraisista villisioista on hyvin vaikeaa, erityisesti, jos villisikakanta on suuri. Villisikakannan koon pitäminen hallittuna on erittäin tärkeää taudin ennaltaehkäisemisessä. Kannanhoidossa avainasemassa on valikoiva metsästys, jossa naaraita metsästetään vähintään saman verran kuin karjuja sekä se, että villisikoja ruokitaan vain metsästyksen houkuttelutarkoituksessa eikä kantaa lisäävästi.  

Evira maksaa 40 euroa palkkiota ASF – tutkimuksiin toimitetuista näytteistä per eläin. Kannanhoidollista naaraspalkkiota maksetaan 60 euroa, tällöin naaraan kohtunäytteen on oltava mukana näytelähetyksessä. Suomen Sikayrittäjät ry maksaa metsästysseuroille toiminta-avustusta Suomessa pyydetyistä villisioista, yhdestä eläimestä maksettava avustus on 90 euroa Eviran näytepalkkion lisäksi.

Kuolleena löydetyistä tai oireilevista villisioista ilmoittamisesta Evira maksaa yhdestä eläimestä 100 euroa palkkiota.

Afrikkalaisen sikaruton OIE:lle (Kansainvälinen eläinten tartuntatautien toimisto) ilmoitetut taudinpurkaukset 1.1.2016–1.7.2018