Ensimmäiset minkkitarhojen koronavirusnäytteet negatiivisia

13. marraskuuta 2020

Kotimaisilta minkkitarhoilta ei ole toistaiseksi löytynyt pandemian aiheuttanutta koronavirusta (SARS-CoV-2). Ruokavirasto aloitti viime viikolla turkistarhoilla koronavirustartuntoja selvittävän kartoituksen. Tähän mennessä näytteet on tutkittu yhteensä viideltä minkkitarhalta.

Testausta tehdään 30 minkkitarhalla kymmenen kunnan alueella Kalajoella, Kauhavalla, Kaustisella, Kokkolassa, Korsnäsissä, Mustasaaressa, Närpiössä, Pedersöressä, Uusikaarlepyyssä ja Vöyrissä. Kuntien valinnassa on huomioitu alueellinen ihmisten koronaepidemian tilanne ja minkkien tuotantomäärät. Näytteeksi otetaan itsestään kuolleita minkkejä, jotka kunnaneläinlääkäri toimittaa Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi.

Seurantanäytteenotto on tarkoitus saada päätökseen viikon 47 aikana. Tulosten perusteella suunnitellaan jatkoseuranta, jolloin otetaan näytteet kaikista Suomen minkki- ja suomensupitarhoista.

Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu herkästi ihmisistä minkkeihin. Myös supikoira voi saada tartunnan. Minkkitarhoilla Alankomaissa ja Tanskassa on ollut laajoja koronavirusepidemioita, joihin on liittynyt ihmisten tartuntoja. Tanskassa minkkitarhoilta on löytynyt muuntunut versio koronaviruksesta, joka on levinnyt minkeistä ihmisiin.

Koronavirustartuntojen estämiseksi on tärkeää, että turkistarhoilla noudatetaan tiukkoja hygienia- ja turvatoimia.

Lue lisää:

Ruokavirasto aloittaa tehostetut koronavirustestaukset turkistarhoilla
Usein kysyttyä: eläimet ja COVID-19