Hirvieläinten näivetystautia (CWD) todettu uudella alueella Norjassa

16. syyskuuta 2020

Norjan eläinlääkintäviranomaiset ilmoittivat 11.9. uudesta CWD-tartunnasta (chronic wasting disease) tunturipeuralla. Kyseinen tunturipeura oli ammuttu jahdissa Hardangervidda-nimisellä alueella. Vielä ei tiedetä, mistä uusin tartunta on peräisin. CWD löydettiin ensimmäistä kertaa Euroopasta Norjasta, Nordfjella-nimiseltä alueelta syksyllä 2016. Nordfjellan alueella elänyt tunturipeurapopulaatio hävitettiin kokonaan tavoitteena estää CWD-taudin leviäminen. Hardangervidda sekä Nordfjella sijaitsevat Norjan eteläosassa. Norjassa on tutkittu vuodesta 2016 alkaen CWD:n varalta yli 100 000 hirvieläintä.

Taudin löydyttyä Norjasta vuonna 2016, Euroopan Unioni päätti käynnistää CWD-taudin seurantaohjelma Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa, jotta saataisiin varmuus siitä, ettei tauti ole levinnyt EU:n pohjoisosiin. Seurantaohjelma aloitettiin 2018 ja se on tarkoitus saada päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä. Suomen osalta tavoitteena on 3000 näytettä, joista puuttuu vielä yli 600 näytettä.

CWD on TSE-tautiryhmään (transmissible spongiform encephalitis) kuuluva, prionin aiheuttama aivosairaus, joka johtaa nimensä mukaisesti hirvieläimen näivettymiseen ja myös aina kuolemaan. Taudin ei tiedetä tarttuvan ihmisiin. CWD-tartuntojen lisäksi Norjasta on löydetty tähän mennessä muun tyyppinen hirvieläimen TSE-tartunta seitsemässä hirvessä ja yhdessä saksanhirvessä. Ruotsista on tähän mennessä löydetty kolme hirvieläimen TSE-tapausta hirvillä ja Suomesta yksi tapaus hirvellä Kuhmossa 2018.

Lisätietoa CWD-taudista