Iin merikasvatuslaitokset tyhjennetty kaloista IHN-tartuntojen vuoksi

21. marraskuuta 2018

1.2.2018

Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevat kaksi merikasvatuslaitosta on tyhjennetty IHN-virustapausten vuoksi kaloista. Perämeren rannalla sijaitsevien laitosten kirjolohista löytyi vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia (infectious haematopoietic necrosis) lohikaloille aiheuttavaa virusta marras-joulukuun vaihteessa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun IHN-virusta todettiin Suomessa tai Pohjoismaissa.

Molemmat tartunnan saaneet Iin laitokset ovat merikassien talvisäilytyspaikkoja. Niistä tyhjennettiin yhteensä 3 merikassia kirjolohia, jotka on sittemmin toimitettu hävitettäväksi Honkajoki Oy:n käsittelylaitokselle. 

IHN-tartunta todettiin normaalin kalatautiseurannan yhteydessä toisesta Iin merikasvatuslaitoksesta, ja sen jälkeen myös viereisestä, toisen toimijan pitopaikasta. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi Elintarviketurvallisuusvirosta Evira on perustanut Kuivaniemen edustalle, Perämerelle rajoitusvyöhykkeen. 

Virusta löytynyt kuudesta kohteesta

Iin tapausten jälkeen IHN-tartuntoja on löytynyt myös sisävesialueilta Tervon kalanviljelylaitoksesta ja kolmesta onkilammikosta Pohjois-Savossa ja -Karjalassa. Myös näissä pitopaikoissa kalojen hävitystyö on loppusuoralla. Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi Kymijoen vesistöalueelle on perustettu yksi ja Vuoksen vesistöalueelle kaksi rajoitusvyöhykettä.

Vyöhykkeillä toimivat pitopaikat on määrätty elävien, taudille alttiiden tai taudin levittäjiksi katsottavien kalalajien siirtokieltoon. Rajoitusvyöhykkeillä ei toistaiseksi saa istuttaa taudille alttiita tai taudin levittäjälajeja. Alueilla voi kuitenkin kalastaa normaalisti.

Evira jatkaa IHN-viruksen levinneisyyden ja alkuperän selvittämistä. Tavoitteena on pyrkiä hävittämään IHN-virus Suomesta mahdollisimman nopeasti.

IHN-tauti on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviäviin eläintauteihin luokiteltu lohikalojen tauti, joka aiheuttaa kuolleisuutta yleensä alle kahden kuukauden ikäisille kaloille. Tautiin ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta. Ihmisiin ja lemmikkeihin IHN-tauti ei tartu ja kalaa voi Suomessa syödä normaalisti.

Lisätietoja antaa:

Ylitarkastaja Hanna Kuukka-Anttila, p. 040 351 3318 

Ylitarkastaja Hanna Lounela, p. 050 406 0125

 

Lisätietoa