Merikotkalla H5N6-lintuinfluenssaa Sauvossa

21. marraskuuta 2018

25.4.2018

Varsinais-Suomesta on löytynyt toistamiseen lintuinfluenssaa merikotkasta. Korkeapatogeeninen eli korkeaa kuolleisuutta linnuille aiheuttava H5N6-tyypin lintuinfluenssa todettiin nyt Sauvosta kuolleena löytyneestä merikotkasta. Tartuntojen estämiseksi siipikarja ja kotieläiminä pidettävät linnut tulee pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin toukokuun loppuun asti.

Merikotka löytyi Sauvon alueelta maastosta viime keskiviikkona (18.4.). Kotkan lintuinfluenssadiagnoosi varmistui Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tutkituista näytteistä.

Lintujen kevätmuuton myötä lintuinfluenssan tartuntavaara on erityisen suuri. Maaliskuun lopulla H5N6-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Paraisilta Varsinais-Suomesta löytyneestä merikotkasta. Alkuvuoden aikana korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinflunssaa on löytynyt luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta mm. Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa. Tartunnan saaneilta tiloilta on jouduttu lopettamaan kaikki linnut.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N6-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Lisätietoja antavat: 

Jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu, p. 0400 920 503 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Niina Tammiranta, p. 040 489 3377 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)

 

Lisätietoa