Merikotkalla lintuinfluenssaa Turussa

21. marraskuuta 2018

9.5.2018

Kevään kolmas lintuinfluenssatapaus on löytynyt Turun Ruissalosta. Korkeapatogeeninen eli linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttava H5N6-tyypin lintuinfluenssa todettiin Ruissalosta kuolleena löytyneestä merikotkasta. Tartuntojen estämiseksi siipikarja ja kotieläiminä pidettävät linnut tulee pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin toukokuun loppuun asti. 

Merikotka löytyi Ruissalon maastosta huhtikuun lopulla ja diagnoosi varmistui myöhemmin Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tutkituista näytteistä. 

Lintujen kevätmuuton myötä lintuinfluenssan tartuntavaara on erityisen suuri. Aiemmin tänä keväänä korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt kahdesta merikotkasta Paraisilta ja Sauvosta, Varsinais-Suomessa.

Alkuvuoden aikana korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinflunssaa on löytynyt luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta mm. Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa. Tartunnan saaneilta tiloilta on jouduttu lopettamaan kaikki linnut.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N6-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Lisätietoja antavat: 

Tutkimusyksikönjohtaja Tuija Gadd, p. 050 357 0328 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)
Erikoistutkija Tuija Kantala, p. 050 323 6050 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)

Lisätietoa