Paraisten merikotkan lintuinfluenssa Euroopassa kiertävää H5N6-tyyppiä

21. marraskuuta 2018

29.3.2018

Paraisilta, Varsinais-Suomesta löytyneen merikotkan lintuinfluenssa on varmistunut korkeapatogeeniseksi eli linnuille hengenvaaralliseksi H5N6-tyypin lintuinfluenssaksi. Virus on hyvin samankaltainen muualla Euroopassa tavatun H5N6-tyypin lintuinfluenssan kanssa.

Viime viikon tiistaina Paraisten Sydmossa huonokuntoisena kiinniotettu merikotka oli viety Turun eläinhoitolaan hoidettavaksi. Lintuinfluenssadiagnoosin jälkeen merikotka ja hoitolassa olleet viisi muuta lintua lopetettiin.

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinflunssaa on löytynyt alkuvuoden aikana luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta muun muassa Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa. Tartunnan saaneilta tiloilta on jouduttu lopettamaan kaikki linnut.

Lintujen kevätmuuton myötä lintuinfluenssan tartuntavaara on erityisen suuri. Tartuntojen estämiseksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa pitämään siipikarjan ja muut kotieläiminä pidettävät linnut toukokuun loppuun asti sisätiloissa tai muutoin suojaamaan ne kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N6-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Evira selvittää parhaillaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston kanssa merikotkaa hoitaneiden ja Turun eläinhoitolassa vierailleiden henkilöiden kontakteja siipikarjatiloihin mahdollisten lisätartuntojen selvittämiseksi. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille.

Lisätietoja antavat:

Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Niina Tammiranta, p. 040 489 3377 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)

 

Lisätietoa