Rabiespäivä muistuttaa tappavasta taudista – rokota metsästyskoira raivotautia vastaan

28. syyskuuta 2020

Ruokavirasto_pystykorvat_web.jpg

Ruokavirasto kehottaa huolehtimaan, että metsästyksessä käytettävillä koirilla on voimassa oleva rabies- eli raivotautirokotus. Maanantaina 28. syyskuuta vietettävä kansainvälinen rabiespäivä muistuttaa, ettei pahimmillaan kuolemaan johtavaa tautia ole vielä selätetty. Vaikka Suomessa ei ole ollut rabiesepidemioita sitten 1980-luvun lopun, tauti tappaa maailmalla vuosittain kymmeniätuhansia ihmisiä, enimmäkseen lapsia.

Rabies on tappava viruksen aiheuttama keskushermostosairaus, joka tarttuu ihmiseen tavallisesti sairastuneen eläimen, yleisemmin koiran, puremasta. Vuosittain yli 55 000 ihmisen raportoidaan kuolevan rabiestartuntaan lähinnä Afrikassa ja Aasiassa.

Suomi on ollut vuodesta 1991 virallisesti rabieksesta vapaa maa, mutta tautia esiintyy Venäjällä ja useissa Itä-Euroopan maissa. Kotieläinten ja luonnonvaraisten pienpetojen rokottaminen on tärkein keino ehkäistä rabiesta. Suomen kaakkoisrajalla levitetään maastoon luonnonvaraisille eläimille tarkoitettuja syöttirokotteita vuosittain tartunnan leviämisen estämiseksi.

Metsästykseen käytettävät koirat on lainsäädännön mukaan aina rokotettava rabiesta vastaan. Ensimmäinen rokotus on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen koiran käyttöä metsästyksessä ja rokotus on uusittava rokotteelle hyväksytyn valmisteyhteenvedon mukaisesti. Eläinlääkäri antaa koiran omistajalle tai haltijalle rokotustodistuksen, jossa on merkintä rokotuksen voimassaoloajasta.

Myös viranomaisten palveluskoirat sekä ulkomailla käyvät ja maahantuotavat koirat, kissat ja fretit on rokotettava rabiesta vastaan. Taudin vaarallisuuden vuoksi rokotetta suositellaan laajemminkin. Koirien maahantuonti ei ole koskaan täysin riskitöntä, vaikka matkustusasiakirjat näyttäisivät olevan kunnossa. Ulkomailta tuotujen koirien raivotautivasta-ainetaso on syytä tutkituttaa ja rokotus uusia tarpeen mukaan tai rokottaa varmuuden vuoksi uudestaan Suomeen saapumisen jälkeen.

Kansainvälistä rabiespäivää vietetään joka vuosi syyskuun 28. päivänä. Päiväksi otettiin Louis Pasteurin kuolinpäivä, koska hän yhdessä kollegansa kanssa kehitti ensimmäisen tehokkaan rabiesrokotteen. Ensimmäisen kerran rabiespäivää vietettiin vuonna 2007.

Lue lisää

Maailman rabiespäivä
Raivotauti eli rabies
OIE: Rabies tappaa yhä (englanniksi)
Kainuun rajavartiolaitos: Ei metsästyskoiria rajan läheisyyteen 

 

Kuva: Jaana Salokannel