Suomessa todettu virusaborttia hevosilla

21. marraskuuta 2018

11.5.2018

Virusaborttia on todettu kahdella eri tallilla Etelä-Suomen alueella.  Tauti on lähes aina EHV-1 viruksen (hevosen herpesvirus 1) aiheuttama.  Tautipurkauksia todetaan vuosittain eri puolilla Eurooppaa ja sen ulkopuolella. Eviran tutkimuksissa tautia on todettu edellisen kerran vuonna 2016.

Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana, mutta voivat levitä myös virusta sisältävien eritteiden likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä.  EHV:n abortoima sikiö, jälkeiset ja kohtunesteet sisältävät runsaasti virusta ja ovat erittäin tartuntavaarallisia. Tartunnoille on tyypillistä, että virus jää elimistöön piilevästi ja voi aktivoitua myöhemmin stressin tai tiineyden yhteydessä. Aborttien yhteydessä tartunnanlähteenä on tavallisimmin piilevästi infektoitunut hevonen, joka on alkanut erittää virusta stressin seurauksena. On myös mahdollista, että piilevästi infektoituneena ollut tamma abortoi, jos virus aktivoituu uudelleen tiineyden aikana. Abortointi tapahtuu yleensä 14–120 vuorokautta tartunnan jälkeen 6.–11. tiineyskuukauden aikana. Tammalla ei tyypillisesti ole todettu sairauden oireita.

Tartunnan leviämisen ehkäisemisessä on suositeltavaa, että tamma ja siihen lähikontaktissa olleet hevoset pidetään erillään muista hevosista jopa 3–4 viikon ajan.  Tilat sekä kaikki tavarat, joihin virusta on voinut levitä, on syytä pestä ja desinfioida huolellisesti. Hevosten terveydentilan tarkkailua on syytä tehostaa.

Abortin syyn selvittämiseksi ja jatkotoimenpiteiden toteuttamisessa suositellaan yhteydenottoa hevosia hoitavaan eläinlääkäriin.

Tautidiagnoosi varmistetaan laboratoriossa osoittamalla virus abortoituneesta sikiöstä, sikiökalvoista ja/tai istukasta. Serologiset tutkimukset soveltuvat diagnostiikkaan vain rajoitetusti, etenkin jos taudin ennaltaehkäisyyn on käytetty rokotteita.

Lue lisää hevosen herpesvirustartunnoista