Tervon kalanviljelylaitos tyhjennetty kaloista IHN-tartuntojen vuoksi

21. marraskuuta 2018

16.2.2018

Pohjois-Savossa sijaitseva Tervon kalanviljelylaitos on tyhjennetty IHN-virustapausten vuoksi kaloista. Suomen suurimpiin kuuluvan kalanviljelylaitoksen kirjolohista löytyi vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia (infectious haematopoietic necrosis) lohikaloille aiheuttavaa virusta joulukuussa pian sen jälkeen, kun ensimmäisistä IHN-tartunnoista raportoitiin kahdessa Iin merikasvatuslaitoksessa, Pohjois-Pohjanmaalla.

IHN-virusta on löytynyt kaikkiaan kuudesta kohteesta: Iin ja Tervon tapausten lisäksi myös kolmesta onkilammikosta Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.
Virustartuntojen vuoksi Tervon kalanviljelylaitokselta jouduttiin lopettamaan 150 000 kiloa kalaa, joista kolmasosa on perattu ihmisravinnoksi ja loput toimitettu hävitettäväksi Honkajoki Oy:n käsittelylaitokselle. Honkajoella kalamassasta tehdään käsittelyn jälkeen lannoitetta ja rehua turkiseläimille. Koko maassa kalaa on jouduttu IHN:n vuoksi lopettamaan yhteensä noin 230 000 kiloa.
 

Evira jatkaa selvityksiä tartunnan alkuperästä

 
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira jatkaa aluehallintovirastojen kanssa selvityksiä IHN-viruksen levinneisyydestä ja tartunnan alkuperästä. Tervon kalanviljelylaitokselle tartunta on todennäköisesti tullut touko-kesäkuussa 2017, mutta toistaiseksi tartuntalähde ei ole selvinnyt. 

Taudin leviämisen ehkäisemiseksi Evira on perustanut rajoitusvyöhykkeitä Perämerelle, Kymijoen vesistöalueelle ja Vuoksen vesistöalueelle. Riskialueiden kalanviljelylaitoksia tullaan myös seuraamaan tehostetusti. 

IHN-tauti on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviäviin eläintauteihin luokiteltu lohikalojen tauti, joka aiheuttaa kuolleisuutta yleensä alle kahden kuukauden ikäisille kaloille. Tautiin ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta ole käytössä Euroopassa. Ihmisiin ja lemmikkeihin IHN-tauti ei tartu ja kalaa voi Suomessa syödä normaalisti.
 
Lisätietoja antavat: 

Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, Evira, p. 040 159 5812
Johtaja (luonnonvarat) Eeva-Liisa Ryhänen, Luonnonvarakeskus Luke, p. 029 532 6493
 

Lisätietoa