Lumpy Skin -tauti (Lympy Skin Disease)

Lumpy skin -tauti (LSD) on nautojen virustauti, jossa tunnistettavimpana oireena ovat naudan iholle kehittyvät kyhmyt. Virus leviää tavallisimmin naudasta toiseen vertasyövien kärpästen ja hämähäkkieläinten avulla. Lumpy skin tauti -virus (LSDV) kuuluu Poxviridae-heimon Capripoxvirus-sukuun. Samaan sukuun kuuluvat myös lammasrokko (SPPV) ja vuohirokkovirukset (GTPV).

LSD ei ole koskaan todettu Suomessa, eikä tauti uhkaa levitä Suomeen. LSD virus ei tartu ihmiseen.

Oireet

Taudin itämisaika on 2–4 viikkoa. LSD esiintyy akuutissa, subakuutissa ja kroonisessa muodossa. Tyypillisenä akuutin tartunnan oireena on kaksivaiheinen kuume, jossa lämpö voi nousta yli +41 ºC. Kuumeilu kestää 4–14 päivää. Eläimet ovat apeita, haluttomia liikkumaan, ruokahaluttomia, kuolaavat ja niillä esiintyy silmä- ja sierainvuotoa, joka voi olla limaista tai märkäistä. Silmävuotoa voi seurata silmän sidekalvon tulehdus ja joissain tapauksissa sarveiskalvon sameus ja sokeus. Pinnalliset imusolmukkeet ovat usein huomattavasti suurentuneet. Raajat voivat olla turvoksissa ja eläin voi tämän seurauksena ontua.

Ihokyhmyt muodostuvat yleensä 48 tunnin sisällä kuumeen alkamisesta. Niitä voi olla runsaasti, jolloin ne voivat peittää koko ruhon tai niitä voi olla vain muutama. Tavallisimpia muutosten esiintymisalueita ovat pään ja kaulan iho, väliliha, genitaalit, utare ja raajat. Kyhmyt ovat halkaisijaltaan 5–50 mm, kiinteitä, pyöreitä ja koholla. Ne yltävät ihonalaiseen kudokseen ja joskus jopa lihaskudokseen. Silmän sidekalvolla, turvan, sierainten ja suun sekä ruuansulatuskanavan limakalvoilla kyhmyt haavautuvat nopeasti. Kaikki eritteet kuten kyynelneste, sierainlima ja sylki sisältävät runsaasti viruksia. Pienet kyhmyt voivat hävitä itsestään, puhjeta tai haavautua. Sekundaariset bakteeri-infektiot ovat mahdollisia. Suuret kyhmyt voivat muuttua sidekudoksisiksi ja säilyä kuukausikaupalla. Infektion seurauksena nahkaan voi jäädä pysyviä arpia, joiden seurauksena eläimen vuota/talja on käyttökelvoton.

Vain osalle tartunnan saaneista eläimistä muodostuu taudille tyypilliset ihomuutokset. Myös oireettomat, tartunnan saaneet eläimet voivat levittää virusta.

Tiineet naudat voivat abortoida ja myös abortoituneissa sikiöissä on raportoitu esiintyneen kyhmyjä. Sonnit voivat jäädä pysyvästi tai olla ohimenevästi hedelmättömiä ja virusta voi erittyä spermaan pitkiä aikoja. Vakavasta taudista toipuminen on hidasta. Naudat ovat riutuneita, niillä voi olla keuhko- ja utaretulehdus. Ihossa voi olla kuolioisia tappeja, jotka irtoavat ja jättävät nahkaan syvän kolon. 

Taudin vakavuus riippuu naudan immuunistatuksesta, rodusta, tuotantovaiheesta ja iästä. Ohutnahkaiset, korkeatuottoiset lypsyrotuiset naudat (Bos taurus) ovat erittäin herkkiä tartunnalle. Korkea ympäristön lämpötila ja tuotantostressi altistavat naudat vakava oireiseen tautiin. Zebut (Bos indicus) ja zeburisteytykset ovat luonnostaan vastustuskykyisempiä. Lampaisiin ja vuohiin virus on kokeellisesti tartutettu, mutta niistä ei ole raportoitu kliinistä tautia.

Taudin määritys

Tautia voidaan epäillä tyypillisten oireiden perusteella maissa, joissa tauti esiintyy kotoperäisenä tai joiden naapurimaissa tautia esiintyy. Lieväoireisten tai oireettomien tartuntojen diagnosointi on vaikeaa. Tauti varmistetaan laboratoriotutkimuksilla.

Vale Lumpy skin -tauti (bovine herpesvirus-2, naudan herpesvirus-2), hyönteisten puremat, Demodex-tartunta, onkoserkoosi, besnoitioosi  ja dermatofiloosi voidaan sekoittaa LSD:hen. Limakalvoilla muutoksia aiheuttavat infektiot kuten naudan virusripuli/mucosal disease (BVD/MD) ja kinokuume (lampaan herpes virus 2) voidaan sekoittaa kotoperäisillä alueilla LSD:hen.

Leviäminen

On todennäköistä, että useat vertasyövät vektorit (hyönteiset ja hämähäkkieläimet) levittävät LSD virusta naudasta toiseen mekaanisesti. Lämpimät ja kosteat säät ja suuret määrät purevia vektoreita suosivat usein leviämistä. Eurooppalaisten vektorilajien kyvystä levittää virusta mekaanisesti ei toistaiseksi ole näyttöä.

Tartunnan leviämistä suoraan tai epäsuorasti tartunnan saaneesta eläimestä toiseen on todennäköistä, mutta tehotonta. Se voisi selittää havaintoja, joissa mekaanisia vektoreita on vähän, mutta tartunta kuitenkin leviää. 

Maahantulon ennaltaehkäisy

LSD on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviävä eläintauti.

Tautia vastustetaan tehokkaimmin varmistamalla, ettei tartuntaa kantavia nautoja tuoda eikä salakuljeteta Suomeen. Taudin nopea havaitseminen ja tartunnan saaneiden karjojen välitön hävittäminen minimoivat taudin aiheuttamat tappiot ja vastustamisesta aiheutuvat kustannukset.

Kreikassa taudin hävittämiseksi on otettu käyttöön edellä mainittujen toimien lisäksi myös hätärokotukset. Jos LSD ehtii levitä huomaamatta niin, että vektorit infektoituvat, sen juuriminen ilman rokotuksia on lähes mahdotonta. Rokotusten pitää kattaa yli 90 % nautapopulaatiosta, jotta taudin leviäminen saataisiin pysäytettyä.

Esiintyminen

Lumpy skin disease -tautia esiintyy useimmissa Afrikan maissa kotoperäisenä. Viime vuosina tauti on levinnyt Lähi-itään, Turkkiin ja Kreikkaan. Tautia on raportoitu myös Venäjältä. Näillä näkymin LSD ei uhkaa levitä Suomeen.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.11.2018