Naudan ureaplasma

Ureaplasma diversum on mykoplasmoihin kuuluva soluseinätön bakteeri. Ureaplasmaa esiintyy oireettomien nautojen hengitysteiden ja sukuelinten limakalvoilla yleisesti. Se voi aiheuttaa hedelmällisyysongelmia ja lisäksi sitä on tavattu nautojen keuhkotulehduksissa muiden aiheuttajien kanssa.

Oireet

Tartuntaa tavataan oireettomissa lehmissä, mutta erityisesti se liittyy rakeiseen vulviittiin. Sonnien uusimattomuusprosentteihin ureaplasma ei vaikuta. Ureaplasma voi aiheuttaa emättimen eteisen rakeista tulehdusta, valuttelua ja hedelmällisyysongelmia lehmillä. Emätintulehdus alkaa voimakkaana limakalvon punoituksena. Tyypillinen silmin havaittava muutos on vulvan sisäpinnalla 1–2 mm:n kokoiset tummat tai punertavan harmaat hieman kohoavat muutokset. Tulehdukseen liittyy kirkas tai maitomaisen sameaksi muuttuva emätinvuoto, jota voi jatkua parin viikon ajan.

Emätintulehdus on yleensä helppo diagnostisoida kliinisesti ulkonäön perusteella. Tyypillisesti ureaplasman aiheuttamaan vaginiittiin sairastuu karjassa useita lehmiä. Ureaplasma voi aiheuttaa myös abortteja ja heikkoja vastasyntyneitä. Syytä taudin puhkeamiseen ei tunneta ja oireet häviävät yleensä itsestään.

Taudin määritys ja näytteenotto

Emätintulehdusten osalta laboratoriotutkimustuloksen tulkintaa vaikeuttaa se, että ureaplasma kuuluu normaaliflooraan. Löydös on yhdistettävä tyypilliseen kliiniseen kuvaan. Ureaplasmadiagnostiikka vaatii erityismenetelmiä ja Ruokavirastossa diagnostiikka tehdään Kuopion toimipaikassa. Näytteet tulee lähettää mykoplasmakuljetuselatusaineessa.

Ennaltaehkäisy

Syytä taudin puhkeamiseen ei tunneta ja oireet häviävät yleensä itsestään. Tartunnan oireillessa voidaan käyttää siemennysten yhteydessä saniteettisuojaa estämään ureaplasman pääsy kohtuun.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

Ureaplasmaa esiintyy yleisesti naudoilla. Suomessa vuonna 2005 tehdyn selvityksen perusteella ureaplasmaa esiintyy lähes kaikissa lypsykarjoissa ja noin kolmasosassa sonnien pakastettuja siemeneriä. Sitä on myös todettu nautojen hengitystietulehdusten yhteydessä alemmista hengitysteistä.

Sivu on viimeksi päivitetty 10.4.2019